Rusija zatražila da se uništi Sirijsko hemijsko oružje

Damask pozdravio predlog

Rusija zatražila da se uništi Sirijsko hemijsko oružje

Planeta -
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izneo ideju da zvanični Damask "stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i da ono zatim bude uništeno"

NJUJORK - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Moskvi na sastanku sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Validom Mualemom izneo ideju da zvanični Damask "stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i da ono zatim bude uništeno", preneo.

Sirija je pozdravila taj ruski predlog, izjavio je danas sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem, pohvalivši istovremeno Kremlj što pokušava da "spreči američku agresiju".

Oglasio se i Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je danas da će možda zatražiti od Saveta bezbednosti UN da zahteva od Sirije da smesti svoje hemijsko oružje na određene lokacije, odnosno zone, gde bi ono pod nadzorom UN moglo da bude uništeno.

Odgovarajući na pitanje novinara u Njujorku o ruskom predlogu, Ban je rekao da će možda predložiti Savetu bezbednosti UN da se u Siriji formiraju zone za smeštaj hemijskog oružja, ukoliko inspektori UN potvrde da je ono upotrebljeno u sukobima. On je, takođe, najavio da bi mogao da zatraži od Saveta bezbednosti da uputi Siriji zahtev da se pridruži međunarodnoj konvenciji o zabrani upotrebe hemijskog oružja koju Damask nikad nije potpisao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track