Ružica: Đilas je politički naslednik Zorana Đinđića
Foto: KURIR

Raste podrška zameniku predsednika Demokratske stranke

Ružica: Đilas je politički naslednik Zorana Đinđića

Politika -
Supruga pokojnog premijera podržala Dragana Đilasa jer je u njemu videla pragmatizam i energiju koje je imao Zoran, kaže izvor Kurira

BEOGRAD - Svi uz pobednika.U borbi dve struje demokrata za prevlast nad strankom Ružica Đinđić, supruga pokojnog premijera Zorana Đinđića, stala je na stranu Dragana Đilasa. Podršku je potvrdila svojim prisustvom na sednici Gradskog odbora DS u Beogradu, koji je Đilasa predložio za novog lidera stranke.- Ružica je u Draganu videla energiju koju je imao Zoran, a ona to veoma ceni, jer smatra da je važno za budućnost stranke. Jednostavno, slični su u načinu na koji vide DS. Zoran je imao viziju koju bi, da nije ubijen, sigurno ostvario, a Đilas sve svoje postavljene ciljeve takođe ostvaruje. To ne znači da je okrenula leđa Tadiću, ali za nju su DS i Zoranovo nasleđe važniji od bilo koga - rekao je za Kurir izvor blizak porodici Đinđić. On je dodao da je kod Ružice prevagnuo Đilasov pragmatizam u vođenju politike, što je bila jedna od glavnih odlika i pokojnog premijera.Inače, prekjučerašnja sednica Glavnog odbora, na kojoj je podržan Tadićev predlog da se izbori za novo rukovodstvo održe 10. novembra, ali po delegatskom sistemu, kako su to tražili Đilas i Bojan Pajtić, pokazala je da je sukob u DS dubok, kažu analitičari.- Bez obzira na Tadićev relativno dobar i efektan nastup, ispostavilo se da je većina članova GO pod kontrolom njegovih protivnika Đilasa i Pajtića, što im daje realne šanse za pobedu i na izbornoj skupštini. U taktičkoj su prednosti pošto je izglasan delegatski način glasanja - ocenio je analitičar Đorđe Vukadinović.Direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati istakao je da je glasanje Glavnog odbora pokazalo odnos snaga budućih kandidata za predsednika DS.- Odnos 208 prema 144 je realno stanje, koje će se vrlo verovatno ponoviti. Glavni odbor daje dosta tačnu sliku raspoloženja, pre svega rukovodećeg vrha piramide DS, koji će presudno uticati i na izbor delegata - naveo je Goati.

Ješić: Đilas pokazao snaguČlan GO DS Goran Ješić očekuje da se u trci za novog predsednika demokrata nađu Tadić i Đilas.- Ishod glasanja članova koji su većinski podržali predlog Đilasa i Pajtića da se glasa delegatskim sistemom jasno je pokazao snage dva kandidata. Na jednu stranu su se izdvojili odbori koji imaju ozbiljne političke rezultate a na drugoj su oni koji su imali loš rezultat. Očigledno je Tadić objavio svoju kandidaturu, a ja očekujem da se kandiduje i Đilas - rekao je Ješić, ne isključivši mogućnost da se još neko kandiduje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track