RUŽICA ĐINĐIĆ ZA KURIR: Vučić i ja imamo isti cilj
Foto: Damir Dervišagić

Intervju, supruga ubijenog premijera

RUŽICA ĐINĐIĆ ZA KURIR: Vučić i ja imamo isti cilj

Politika -
Vizija budućnosti: Vlada čiji je cilj EU prirodni je saveznik i moj i moje porodice. To je i lični dug prema mom mužu Zoranu, koji je položio život zbog tog puta

BEOGRAD - Novi list.Svih prethodnih deset godina fond „Dr Zoran Đinđić“ opstajao je samo zahvaljući podršci koju smo dobijali od nemačke vlade. Prvi put nam je obećano da će Vlada Srbije i finansijski podržati rad fondacije, kaže u razgovoru za Kurir Ružica Đinđić, koja se nalazi na čelu fonda i programa stipendiranja nemačke privrede.Zašto je bitno da se i Vlada finansijski uključi u podršku takvih programa?- To je dobar signal koji je bitan, pre svega, za nemačke partnere. Program fondacije „Zoran Đinđić“ koji šalje naše studente na edukaciju u Nemačku program je bilateralne razmere. Ako jedna država podržava drugu državu, to automatski znači i unapređenje naše međusobne saradnje.Hoćete da kažete da nijedna bivša vlast nije podržala fond finansijski?- Nismo imali takvu podršku.Kad je DS bila stožer vlasti?- Nikad nisam išla ni kod koga da tražim ili da molim za pomoć. Sve što smo ranije dobijali jeste formalna i deklarativna podrška - na rečima. Ranijih godina, dok je bio predsednik Srbije, Boris Tadić je prisustvovao onome što smo organizovali, ali samo kao pokrovitelj.Kakvu konkretnu korist država ima od fonda?- Premijer Vučić je razumeo podršku koju nam pruža Nemačka. Nisam sigurna kako su je razumeli njegovi prethodnici, ali je činjenica da će prvi put posle Zoranove smrti jedan srpski predsednik Vlade otići u zvaničnu posetu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. A zašto se to tek sad dešava, ne znam.Koliko će Vučićeva poseta Nemačkoj biti značajna za Srbiju?- Nemačka je vodeća država u EU, ali isto tako i zemlja koja je uvek težila da bude prijatelj Srbiji.Da li vi imate poverenja u ovu vladu?- Imamo isti cilj. Vlada koja je utemeljena na evrointegracijama i čiji je cilj EU prirodni je saveznik i moj i moje porodice. To je na neki način i lični dug prema mom mužu, koji je položio život zbog tog puta.DS predstoji još jedna skupština. Ko je vaš favorit?- Imajte razumevanja, takve stvari ne bih da komentarišem.

OptimizamNEMAČKA ĆE POMOĆI SRBIJI USANIRANJU POSLEDICA POPLAVASrbija proživljava teške trenutke zbog katastrofalnih poplava koje su nas zadesile. Da li će Nemačka biti adekvatan partner kad je reč i o ulaganju?- Nemački ambasador Hajnc Vilhelm potvrdio je da je Nemačka spremna da nas podrži. Oni su odgovorna zemlja čiji predstavnici uvek konkretizuju obećano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja