SABOTIRALI: LDP i DS sprečili istragu o ubistvu Đinđića!
Foto: Marina Lopicic

Olgica Batić otkriva za Kurir

SABOTIRALI: LDP i DS sprečili istragu o ubistvu Đinđića!

Politika -
Poslanici demokrata i liberala nisu podržali formiranje anketnog odbora koji bi se bavio istraživanjem političke pozadine ubistva premijera, tvrdi predsednica DHSS

BEOGRAD - Kvazisaborci.Liberalno-demokratska partija i Demokratska stranka praktično su opstruirale istragu političke pozadine ubistva Zorana Đinđića. Naime, kako za Kurir kaže Olgica Batić, poslanik DHSS u Skupštini Srbije, njen otac Vladan Batić, bivši ministar pravde i jedan od čelnika DOS, pre svoje smrti je nekoliko puta tražio da se ispita politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, ali nije imao podršku koalicionih partnera ni iz LDP ni iz DS! Batić je, tvrdi njegova ćerka, poslednji put u Skupštini Srbije 27. decembra 2010. godine inicirao formiranje anketnog odbora koji bi ispitao ko su nalogodavci i organizatori ovog zločina. Međutim, nije bilo političke volje da se to i realizuje.- Muka mi je kad čujem kako danas svojataju Zorana Đinđića, jer znam da moj otac nije imao podršku svojih saboraca, ili bolje reći kvazisaboraca, kad je tražio da se ispita politička pozadina Đinđićeve smrti - kaže za Kurir Olgica Batić.Osnivanje anketnog odbora o utvrđivanju političke pozadine ubistva premijera Đinđića, kako ističe poslanica DHSS, Batić je zatražio kada je već bio prilično bolestan i dodaje da ne zna zašto DS tokom osam godina na vlasti ili LDP nisu nikad pogurali ovo pitanje.Batić je u jednom od svojih poslednjih intervjua rekao da bi anketni odbor trebalo da sasluša sve na koje je pala sumnja da bi mogli biti inspiratori, podstrekači, nalogodavci, organizatori ili finansijeri zločina, a nezavisno od toga, pravosudni organi bi takođe trebalo da se pozabave dopunom istrage i da takođe saslušaju sve sumnjive osobe.I ne samo u tom slučaju nego i kod mnogih drugih inicijativa, kada je trebalo ispitati sumnjive privatizacije ili ubistvo gardista na Topčideru, Vladan Batić je, prema rečima njegove ćerke - ostajao usamljen!- Ne znam zbog čega ga nisu podržali. Verovatno su interesi u pitanju. U politici postoje samo interesi - kaže Batićeva odgovarajući na pitanje Kurira kako objašnjava ponašanje koalicionih partnera proteklih godina.

Olgica: Ne znam zbog čega nisu podržali inicijativu mog oca, verovatno su interesi u pitanju
Olgica: Ne znam zbog čega nisu podržali inicijativu mog oca, verovatno su interesi u pitanju

U DS i LDP ni da beknu!U DS i LDP juče nisu hteli da komentarišu optužbe Olgice Batić.- Deset godina smo se s njenim ocem borili u svim političkim bitkama u Srbiji. Poslednja dva puta smo, zajedno s njim, ušli u parlament. Optužbe koje ona sada iznosi, pokušavajući da skrene pažnju samo na sebe, toliko su besmislene da apsolutno ne zavređuju bilo kakav komentar - rekli su za Kurir u LDP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track