FSS sačuvao Kosovo

Pobeda Srbije

FSS sačuvao Kosovo

Fudbal -
Odluka Izvršnog komiteta FIFA da dozvoli igranje prijateljskih utakmica timu Vokrija moraće da se preispita posle reakcije FSS

Jedan - jedan, igra se dalje!Fudbalski savez Srbije odneo je diplomatsku pobedu u teškoj borbi za očuvanje svoje nadležnosti na teritoriji Kosova i Metohije. Posle razgovora Tomislava Karadžića i Zorana Lakovića s predsednikom UEFA Mišelom Platinijem i predsednikom FIFA Sepom Blaterom odlučeno je da pitanje statusa Kosova opet razmotre članovi Izvršnog komiteta „svetske kuće fudbala“ u Cirihu, dan nakon što je isti organ dao dozvolu ekipi Fadilja Vokrija da igra prijateljske utakmice s drugim nacionalnim timovima.

- Uveren smo da smo na najbolji način obavili diplomatsku misiju. Nastavićemo da se borimo i na tom putu očekujemo solidarnu podršku svih, a pre svega čelnika FIFA. Svakako nas raduje i hrabri danas dobijena podrška ogromne većine predstavnika evropskih saveza, bazirana na jasno preciziranim zakonskim odredbama najviših fudbalskih organizacija - rekao je posle sastanaka predsednik FSS Tomislav Karadžić.

Novi sastanak s temom južne pokrajine zakazan je za 31. maj i Cirihu, kad će za istim stolom ponovo sedeti čelnici FIFA, UEFA i FSS. Međutim, našu stranu ne može da ohrabri podatak da je u IK FIFA većina vanevropskih članova glasala za dozvolu Vokrijevom timu, dok su predstavnici Starog kontinenta, njih osmorica, kategorički bili protiv toga. Čak je i Sep Blater na svom Tviter nalogu pozdravio nakaradnu odluku Izvršnog komiteta FIFA, ocenjujući to kao veliki korak napred.

Srpska hoće da igra

Paralelno s problemima koje je napravio lobi Fadilja Vokrija pojavila se vest da i selekcija Republike Srpske zahteva slobodu igranja prijateljskih mečeva.

- Loša stvar je što je Kosovo dobilo tu mogućnost, ali je to plus za Republiku Srpsku i sad se možemo nadati utakmicama naše reprezentacije. Očekujem pomoć drugih saveza, a Srbija dosad nije mogla da lobira za nas jer se nalazila u delikatnoj situaciji - rekao je Prvi čovek FS Republike Srpske Mile Kovačević.

Platini: Politička odluka

Predsednik UEFA Mišel Platini direktno se suprotstavio nameri IK FIFA da omogući tzv. reprezentaciji naše južne pokrajine da igra prijateljske utakmice.

- Radi se o isključivo političkom pitanju, a ova odluka je i u suprotnosti sa statutom UEFA - poručio je Platini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track