SAD i BRITANIJA: Otkrićemo gde su Janukovičeve milijarde i vratiti ih Ukrajincima!
Foto: Reuters

Odlučni

SAD i BRITANIJA: Otkrićemo gde su Janukovičeve milijarde i vratiti ih Ukrajincima!

Planeta -
Tu nema greške, odlučni smo u našim naporima da uspemo, rekao je američki državni tužilac

LONDON - SAD i Velika Britanija izrazile su danas odlučnost u naporima da uđu u trag ukradenim milijardama dolara ukrajinske imovine pod režimom svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča.

Američki državni tužilac Erik Holder i britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej su, na međunarodnoj konferenciji o imovini, istakli da će svi koji su odgovorni za krađu ukrajinske imovine odgovarati kao i da će ona biti vraćena narodu Ukrajine, prenela je agencija AFP.

"Tu nema greške, odlučni smo u našim naporima da uspemo", rekao je Holder u Londonu na početku dvodnevnog foruma. Ukrajinski državni tužilac Oleh Maknjitski rekao je da je Kijev do sada identifikovao ukradenu imovinu u vrednosti od najmanje tri miliona dolara.

Očekuje se, rekao je on, da ukupna suma dostigne desetine milijardi dolara. Maknjitski je režim svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča označio kao "organizovanu kriminalnu grupu" čiji su "pipci" bili svuda u administraciji.

Nova vlada je utvrdila da je naš trezor prazan i da su sredstva zloupotrebljena, dodao je ukrajinski državni tužilac.Janukovič je svrgnut posle dvomesečnih svakodnevnih protesta u Kijevu koji su započeli jer nije potpisao sporazum sa EU u korist bliskijih odnosa s Rusijom.Janukovič je pobegao iz Ukrajine u Rusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track