SAD: Janukoviču, nasilju nije mesto u demokratijama!
Foto: Reuter

Oštro upozorenje predsednika Ukrajine

SAD: Janukoviču, nasilju nije mesto u demokratijama!

Planeta -
Američki potpredsednik Džo Bajden zatražio od lidera Ukrajine da se sastane s opozicijom nakon krvavih obračuna na ulicama Kijeva prethodnih noći

KIJEV - Ukrajina u rascepu između Brisela i Rusije.Američki potpredsednik Džo Bajden razgovarao je telefonom s predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem i upozorio ga da nasilje ne sme da se toleriše u demokratskim društvima i zatražio da pod hitno započne pregovore s predstavnicima opozicije. To se dogodilo nakon još jedne burne noći u zavejanoj ukrajinskoj prestonici Kijevu, tokom koje je povređeno desetak demonstranata a više njih uhapšeno, kada je policija pokušala na silu da ih rastera jer se već duže od 15 dana okupljaju i protestuju protiv odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju EU.Svi zabrinuti- Potpredsednik je izrazio zabrinutost zbog stanja u Kijevu. Viktoru Janukoviču je napomenuo da nasilju nema mesta u demokratskim društvima i da ono nije u skladu s našim odnosima - navodi se u saopštenju iz Bele kuće.Viktor Janukovič se zato juče sastao sa trojicom bivših predsednika Ukrajine Leonidom Kučmom, Leonidom Kravčukom i Viktorom Juščenkom. Janukovič je najpre istakao da su pozivi opozicije na revoluciju pretnja nacionalnoj bezbednosti. On je naveo i da će ukrajinska delegacija danas otputovati u Brisel na razgovore o Sporazumu o pridruživanju s EU.Sastanak s EštonovomUkrajinski predsednik se potom sastao s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, koja je doputovala u dvodnevnu posetu, a razgovarao je i sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland. Obe funkcionerke ranije su isticale veliku zabrinutost zbog stanja u Ukrajini.

Međunarodna zajednica traži rešenje... Bajden i Janukovič
Međunarodna zajednica traži rešenje... Bajden i Janukovič

Bokser odlučanKLIČKO: UKRAJINCI SU EVROPLJANILider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) i bokserski šampion Vitalij Kličko, koji je ujedno vođa opozicije u Ukrajini, rekao je da su svi umorni od sistema u zemlji.- Ukrajina je, nažalost, poznata kao najkorumpiranija zemlja u Evropi i zato tražimo prevremene izbore. Ukrajinci žele da Ukrajina postane evropska zemlja jer su po svojoj istoriji, mentalitetu i geografski Evropljani, ništa drugo - rekao je Kličko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track