SAD KAD JE PROGOVORIO: Šta Ulemek još može da otkrije?
Foto: Kurir

Posle raspleta u slučaju Ćuruvija

SAD KAD JE PROGOVORIO: Šta Ulemek još može da otkrije?

Crna Hronika -
Trebalo bi da odgovori i na pitanja koja nisu samo u vezi sa ubistvom vlasnika Dnevnog telegrafa

BEOGRAD - Ako je Milorad Ulemek Legija o Ćuruviji progovorio zbog "protoka vremena", onda bi trebalo da odgovori i na pitanja koja nisu u vezi sa tim ubistvom, smatra deo javnosti.

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, koji je svedočio o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, ne može zbog toga da računa na eventualne privilegije, ponovio je i juče specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Prema zakonu, lica koja su osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina i organizatori organizovanih kriminalnih grupa ne mogu sa Tužilaštvom zaključiti sporazum o svedočenju. "Dakle, definitivno, Ulemek ne može imati status osuđenog lica koje sarađuje sa Tužilaštvom u smislu svedočenja i uživanja nekih beneficija iz takvog statusa“, istakao je Radisavljević.

Na iznenađujuću odluku tužilaštva da slučaj ubistva Ćuruvija gradi na Legijinom svedočenju, deo javnosti reagovao je sumnjom da je reč o posebnom "aranžmanu“.

Ako je tačno da je Ulemek odlučio da progovori zbog "protoka vremena u zatvoru“, kako je zvanično objašnjeno, onda bi trebalo da odgovori i na pitanja koja nisu vezana samo za Ćuruviju, smatra se u delu javnosti.

Dugogodišnja predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da se Legiji može poverovati ako pristane da govori i o drugim zločinima. "Viši sud u Beogradu je pozivao Legiju da svedoči i u predmetu Bitići, ali je on to odbio, na šta ima pravo. Čudno je da je odjednom, bez zahteva za nagodbu ili olakšice, spreman da iznese "istinu“ u vezi sa ubistvom Ćuruvije. Ako je spreman da progovori o ubistvu premijera Srbije, onda bi to bilo značajno. Međutim, on to neće. Zaključujem da je u pitanju neki aranžman. Možemo mu poverovati ako pristane i da otvori "tajnu“ o ubistvu i umešanosti političara u planiranje ubistva premijera", navodi Kandićeva.

Sa druge strane pak, Brankica Stanković, autorka "Insajdera“, kaže da nije iznenađena činjenicom da se Legija pojavio kao svedok u slučaju razrešenja ubistva Ćuruvije, jer "za takvo ubistvo svedok ne može da bude neki pošten čovek“. "Nisam iznenađena, jer je on čovek koji je to mogao da zna, bio je na čelu jedinice koja je, što bi rekao Vuk Drašković, bila eskadron smrti pri Službi državne bezbednosti, na čijem čelu je bio Radomir Marković", kaže Stankovićeva. Prema njenim rečima, nije jasno zašto je Legija baš sada odlučio da progovori, te da je verovatno da se neko tek sada setio da ga pita nešto u vezi sa ovim slučajem, a ne da je njemu proradila savest posle toliko godina. "Bilo bi strašno ako bi Legija zbog ovoga dobio nekakve povlastice, ali mislim da je to nemoguće", zaključuje Stankovićeva.

Supruga lidera SPO Danica Drašković kaže da "slučaj Ćuruvija“ nije završen i da je tek na početku. "Umesto najavljene optužnice, dobili smo opet istragu, iako ona traje već 14 godina. Sada je to tužilačka istraga, i to onog tužioca. Ne verujem u skoro razrešenje jer će se sada uključiti svi ugroženi - oni koji su do sada štitili uhapšene", smatra Draškovićeva. Prema njenim rečima, supruga Slobodana Miloševića Mira Marković je sigurno nalogodavac "i ovog i svih političkih ubistava u Srbiji, i treba da se nađe na optužnici“. "Ne verujem da je Legija bezuslovno svedočio bilo šta, a kako je naplatio, videćemo. Mislim da treba proveriti ko se vratio u zatvor. On ili neko drugi - ukazuje Draškovićeva. Ipak, ona ističe da je ovo hapšenje veliki uspeh vlade i veruje da će "Vučić izgurati slučaj do kraja“.

Bivši načelnik RDB Radomir Marković, koji se sumnjiči da je nalogodavac ubistva novinara Slavka Ćuruvije, još nije saslušan o tom slučaju, izjavio je njegov advokat Vladimir Marinkov. On je napomenuo da ni on kao branilac još nije primio poziv za saslušanje.

Branka Prpa je izjavila i da nije verovatno da je ubistvo samoinicijativno naredio Marković, jer to je, kako je istakla, bila politički motivisana likvidacija. „Zašto bi neko ko vodi posao likvidacije bio neko kome bi to iz čistog mira palo na pamet i to u uslovima vanrednog stanja. Kada je vanredno stanje zna se ko donosi odluke, to su politički i vojni vrhovi“, rekla je ona.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u sredu da se za Miroslavom Kurakom, navodnim ubicom, raspiše međunarodna poternica, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije. Taj predlog stigao je u Specijalni sud i o njemu će se naknadno odlučivati. Mediji spekulišu da Kurak godinama živi i radi u Tanzaniji. Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, osumnjičenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, juče je određen pritvor do 30 dana, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track