Snouden najverovatnije već napustio Rusiju?

Odbegli agent CIA

Snouden najverovatnije već napustio Rusiju?

Planeta -
Bivši saradnik američke Nacionalne službe za bezbednost nije odleteo za Kubu, ali se sumnja da je otišao drugim letom

MOSKVA - Odbegli bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne službe Edvard Snouden najverovatnije je već napustio Rusiju, prenela je agencija Interfaks pozivajući se na dobro upućene izvore."Snouden je najverovatnije već napustio Rusku Federaciju", kazao je taj izvor ruskoj novinskoj agenciji, a preneo AFP."Moguće je da je otišao drugim avionom" umesto onim letom za Havanu za koji se bio prijavio, dodao je taj izvor.

Bivši saradnik američke Nacionalne službe za bezbednost (NSA) Edvard Snouden, kako je prethodno javljeno, nije odleteo za Kubu, kako su najavljivali ruski mediji, pozivajući se na izvore u ruskim službama bezbednosti.

"Snouden nije u avionu Aeroflota koji je odleteo na Kubu", rekao je izvor iz bezbednosnih službi Interfaksu.

Izveštač RIA Novosti navodi, takođe, da se u avionu, u kojem je bilo i 30-ak novinara, Snouden nije nalazio.

Prethodno, Vašington je saopštio da očekuje od Moskve da izruči Edvarda Snouden, bivšeg saradnika američke Nacionalne službe za bezbednost (NSA) SAD, kako bi odgovorio na optužbe koje je američko pravosuđe podnelo protiv njega.

"Imajući u vidu saradnju (sa ruskim vlastima) posle napada na Bostonskom maratonu i raniju saradnju sa Rusijom na jačanju bezbednosti, uključujući izručenje Rusiji na zahtev Moskve krupnih kriminalaca, nadamo se da će ruska vlada razmotriti sve opcije kako bi Snouden bio izručen SAD", izjavila je portparolka Bele kuće zadužena za pitanja bezbednosti, Kejtlin Hejden.

Hejden je dodala da je razočarana zato što je Hongkong dozvolio da Snouden otputuje za Moskvu, "uprkos zahtevu pravosuđa SAD da bude priveden i isporučen", kao što je predviđeno bilateralnim sporazumom.

Portparolka je dodala da su SAD diplomatskim putem uputile zvaničnu kritiku zbog postupka Hongkonga.

Snouden je juče napustio Hongkong, gde se nalazio od 20. maja. Uoči odlaska je medijima prosledio informacije o tome kako SAD nadziru telekomunikacije u zemlji i svetu.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo izjavio je danas da vlasti te zemlje "razmatraju" slučaj Edvarda Snoudena, koji je u toj zemlji zatražio azil.

Rusija nema osnova da uhapsi SnoudenaRusija nema osnova da uhapsi bivšeg službenika američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvarda Snoudena, izjavio je ruski zvaničnik pošto se američki obaveštajac trenutno nalazi na aerodromu u Moskvi dok Ekvador razmatra njegov zahtev za azil, javila je rano jutros ruska novisnka gencija Itar Tass."Snouden se ne nalazi na međunarodnoj poternici, koja bi mogla da bude osnov za njegovo uhapšenje. Niti je počinio bilo kakvu nezakonitu radnju na teritoriji Ruske Federacije", rekao je ruski zvaničnik.Aleksej Puškov, predsednik Komiteta za spoljne poslove Donjem doma ruskog parlamenta rekao je da su "odnosi u prilično komplikovanom fazi i kada jedan zemlja preduzme neprijateljske akcije protiv druge" i dodao da "nema ni govora o davanju političkog azila Snoudenu u Rusiji", dodaje Rojters. Snouden je se dalje nalazi tranzitnoj zoni moskovskog aerodoma Šeremetjevo gde čeka na let za Havanu, potvrdio je zvaničnik aerodroma i dodao da on nije prošao kroz graničnu kontrolu, odnosno "formalno nije prelazio granicu", navodi ruska agencija. Pošto je juče proglašen nevažećim američki pasoš Snoudenu, što bi moglo da mu oteža kretanje, ali ne i da ne može da putuje, pošto zemlja koja bi htela da ga primi ne mora da se obazire na tu činjenicu

Ekvador razmatra slučaj SnoudenEkvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patinjo izjavio je danas da vlasti u Kitu "razmatraju" slučaj Edvarda Snoudena, koji je azil zatražio u toj zemlji.

"Primili smo zahtev za azil... Razmatramo slučaj uz veliku odgovornost", rekao je Patinjo u Hanoju, gde boravi u zvaničnoj poseti.

Patinjo je rekao da vlasti Ekvadora znaju da se Snouden nalazi u Moskvi i da su u kontaku sa tamošnjim vlastima. Prema pisanju ruske štampe, Snouden bi danas iz Moskve trebalo da otputuje na Kubu a zatim i u Ekvador.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track