SAD podiže krivičnu protiv odmetnutog agenta CIA!

Edvard Snouden u problemu

SAD podiže krivičnu protiv odmetnutog agenta CIA!

Planeta -
Kompanija Buz Alen Hamilton, za koju je radio Snouden juče ga otpustila "zbog kršenja etičkog koda i politike preduzeća"

VAŠINGTON - Kompanija Buz Alen Hamilton (Booz Allen Hamilton) otpustila je Edvarda Snoudena zbog objavljivanja podataka o špijunskim aktivnostima SAD, dok vlasti u Vašingtonu razmatraju da li da protiv njega pokrenu krivičnu tužbu.

Ta kompanija iz Virdžinije saopštila je da je Snoudena juče otpustila "zbog kršenja etičkog koda i politike preduzeća". Buz Alen navodi da je on radio u kompaniji manje od tri meseca za platu od 122.000 dolara godišnje. Američke vlasti razmatraju da li da Snoudena optuže za curenje poverljivih podataka o nadzoru telefonskih razgovora i internet aktivnosti u zemlji i inostranstvu, dok istovremeno čvrsto brane špijunski program kao meru zaštite SAD od terorista.

Snouden (29) se sam predstavio kao osoba koja je medijima prosledila tajne podatke, a nalazi se u Hong Kongu u nadi da će umaći krivičnom gonjenju. Kompanija Buz Alen je obezbeđivala konsultantske usluge, tehničku podršku i analize za američke agencije i ministrastva. Prošle godine 98 odsto od 5,9 milijardi dolara prihoda je došlo iz ugovora s vladom SAD, a tri četvrtine od 25.000 njenih zaposlenih imaju status koji omogućava pristup poverljivim informacijama SAD, dok polovina ima pristup strogo poverljivim podacima.

Snouden je ranije radio za američku obaveštajnu službu CIA gde je dobio status za pristup proverljivim informacijama. On je rekao da je prikupio dokumente o programima nadzora dok je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) na Havajima kao radnik Baz Alena. Američko ministarstvo pravde razmatra da li Snoudenov čin predstavlja krivično delo.

SAD su suočena s nezadovoljstvom širom sveta zbog špijunskih aktivnosti koje su na osnovu Snoudenovih informacija prošle nedelje obelodanili londonski Gardijan i Vašington post. Evropski zvaničnici juče su izrazili blag ali čvrst protest zbog dva programa NSA za nadzor sumnjivih komunikacija u inostranstvu, koji uključuju telefonske razgovore, elektronsku poštu, fotografije, video snimke i drugu komunikaciju na internetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track