Amerikanci raspoređuju vojsku za borbu protiv Al Kaide

Strateško pregrupisavanje

Amerikanci raspoređuju vojsku za borbu protiv Al Kaide

Planeta -
Moramo biti spremni u slučaju da ove demonstracije izmaknu kontroli", rekao je Paneta za list Forin Polisi, dodajući da Pentagon razmatra da uputi treći vod od 50 specijalno obučenih marinaca da zaštite ambasadu u Kartumu u Sudanu

VAŠINGTON - Američki sekretar odbrane Leon Paneta izjavio je da se vojne snage SAD pozicioniraju na 18 mesta u svetu, sa kojih mogu brzo da reaguju u slučaju eskalacije nasilja.

"Moramo biti spremni u slučaju da ove demonstracije izmaknu kontroli", rekao je Paneta za list Forin Polisi, dodajući da Pentagon razmatra da uputi treći vod od 50 specijalno obučenih marinaca da zaštite ambasadu u Kartumu u Sudanu.

Paneta je je ipak ocenio da su u pitanju demonstracije ekstremista, koji su manjina u društvu. Kao i kad u Americi demonstrira Kju Kluks Klan, i to ne znači da ostatak države deli njihova mišljenja, dodao je Paneta.

Visoki američki zvaničnik je upozorio da je Al Kaida postala aktivnija u Jemenu, Somaliji, Libiji i širom severne Afrike, ali je ostao pri stavu da se ta teroristička organizacija približava strateškom porazu.

Prethodno su SAD rasporedile snage marinaca u Libiji i Jemenu, a takođe su uputile dva broda razarača ka obalama u Severnoj Africi.

Tim američkih marinaca predviđenih za brza dejstva upućen je u Sudan, gde su juče demonstranti u prestonici Kartumu pokušali da provale u ambasadu Sjedinjenih Država.

Kako javljaju agencije, sličan tim je poslat u Libiju pre dva dana, nakon napada na konzulat u Bengaziju u kome je ubijen ambasador SAD Kris Stivens i još trojica službenika ambasade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track