SAD: S. Koreja nam najavila novu nuklearnu probu

Treća bomba

SAD: S. Koreja nam najavila novu nuklearnu probu

Planeta -
Portparolka Stejt departmenta potvrdila da su SAD obavestile Pjongjang da ne odobravaju njegove nuklearne probe

VAŠINGTON - Severna Koreja je upozorila SAD da namerava da izvede svoju treću nuklearnu probu, saopštio je danas Stejt department. Severna Koreja je Stejt department obavestila o svojoj nameri da izvede nuklearnu probu, ali tada nije navela tačan datum tog događaja, izjavila je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Nulandova je potvrdila i da su potom SAD obavestile Pjongjang da ne odobravaju njegove nuklearne probe. SAD i Severna Koreja su ranije prekinule sve diplomatske odnose, a Nulandova danas nije precizirala na koji način je bila ostvarena komunikacija dve zemlje. "Iskoristili smo uobičajene kanale", rekla je ona.

Severna Koreja je danas saopštila da je uspešno izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na severoistoku zemlje. Posle treće nuklearne probe Severne Koreje, američki seizmolozi su registrovali potres snage 4,9 stepeni po Rihteru. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, NATO i Bela kuća su oštro osudili nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez i nedgovoran čin koji je u suprotnosti sa odlukama i politikom Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track