SAD spremaju invaziju na Libiju?

Akcija protiv ekstremnih islamista

SAD spremaju invaziju na Libiju?

Planeta -
Amerika, posle ubistva svog ambasadora, u Libiju poslala dva razarača, specijalce i bespilotne letelice, što se tumači kao uvod u okupaciju

TRIPOLI - Napeto.Amerika je dva dana nakon ubistva svog ambasadora Kristofera Stivensa i još trojice diplomata u Bengaziju u Libiju poslala dva razarača, bespilotne letelice i protivteroristički tim od 50 marinaca. Mnogi veruju da je to samo uvod u invaziju afričke zemlje u kojoj su SAD prošle godine podržavale pobunjenike u svrgavanju režima Muamera el Gadafija.Razarač USS Labun već se nalazi nedaleko od libijske obale, dok je USS Mekfol na putu i za nekoliko dana trebalo bi da stigne na odredište. Brodovi, koji su opremljeni projektilima tomahavk, za sada nemaju određenu misiju, ali je komandantima dato naređenje da odgovore na svaku misiju koju naredi predsednik SAD Barak Obama.- Dva razarača ukotviće se nedaleko od libijske obale, ali samo kao preventivna mera - kazao je neimenovani američki vojni zvaničnik i precizirao da slanje brodova ne znači i neminovnu vojnu operaciju.Pored toga Obama je u Libiju poslao i protivteroristički tim od 50 marinaca, koji ima zadatak da uhvati islamiste koji su uništili konzulat.Američke bespilotne letelice takođe će biti uključene u operaciju potrage za napadačima na američki konzulat u Bengaziju. Prema rečima izvora iz vojske SAD, te letelice će biti deo konkretnijih akcija usmerenih protiv pojedinaca za koje se sumnja da su učestvovali u napadima, kao i protiv konkretnih pobunjeničkih baza za koje se pretpostavlja da stoje iza napada. Zadatak bespilotnih letelica jeste da prikupe što više podataka o sumnjivim vojnim centrima.Sumnja se da je napad koji se dogodio 11. septembra, baš na 11. godišnjicu terorističkih napada na SAD, unapred precizno isplaniran, a da su ga izveli islamistički ekstremisti povezani s Al Kaidom. Oni su iskoristili film postavljen na Jutjubu koji vređa islam i proroka Muhameda prikazuje kao nekoga ko ima seksualne odnose i poziva na masakr.

Režiser prevarantNakula Bazilej Nakula, kalifornijski Kopt osuđivan za finansijske malverzacije, kaže da je pomagao produkciju filma „Nevinost muslimana“, a neki detalji ukazuju da bi upravo on mogao biti Sem Bazil, kako se potpisao čovek koji je režirao kontroverzno ostvarenje. On je demantovao da koristi identitet Sema Bazila, a kad je pokazao svoju vozačku dozvolu, sve vreme je držao palac preko srednjeg imena - Bazilej. On je bio osuđen na 21 mesec zatvora jer je pravio lažne račune u bankama, koristeći ukradene lične podatke građana i njihove brojeve socijalnog osiguranja.

Glumci se ogradili od filmaGlumci iz filma „Nevinost muslimana“ ogradili su se od finalnog produkta oglasima u američkim medijima. Bili su, kako kažu, dovedeni u zabludu u vezi s projektom i deo njihovih dijaloga grubo je nadsinhronizovan u postprodukciji. Prošle godine film je predstavljen u časopisu Bekstejdž kao avanturistički s radnjom koja se dešava u arapskim pustinjama i najavljeno je da će naziv filma biti „Ratnici pustinje“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track