ŠAH-OVNICA: Gari Kasparov zatražio hrvatsko državljanstvo
Foto: Fonet/AP

Nezadovoljan u Rusiji

ŠAH-OVNICA: Gari Kasparov zatražio hrvatsko državljanstvo

Ostali sportovi -
Poznati šahista često boravi u Hrvatskoj, svake godine letuje u Makarskoj, a tokom igračkih dana često je pripreme obavljao upravo na Jadranu

Gari Kasparov, nekadašnji svetski prvak u šahu i poznati kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, zatražio je hrvatsko državljanstvo!

Prema saznanjima hrvatskih medija, procedura koja je trenutno u toku završiće se pozitivno po Kasparova.

Za sada nisu poznati pravi razlozi zašto se šahovski velemajstor odlučio na ovakav korak. Poznato je da Kasparov često boravi u Hrvatskoj, svake godine letuje u Makarskoj, a tokom igračkih dana često je pripreme obavljao upravo na Jadranu.

Stariji ljubitelji sporta i šaha sećaju se sramnog ponašanja Kasparova prema Šahovskoj reprezentaciji Jugoslavije 1992. godine na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Tada je Kasparov dao presudan glas da se Jugoslavija izbaci sa prvenstva. U Hrvatskoj je potom dobio na poklon vilu na ostrvu kraj Rovinja, a u ŠK Bosna iz Sarajeva angažman.

Kasparov je trenutno u kampanji za predsednika FIDA (svetske šahovske organizacije) a protivkandidat mu je Rus Kisan Iljumžinov.

Prethodnih godina bivši broj jedan svetskog šaha bio je poznatiji po svojim političkim delovanjima u Rusiji. Kao žestoki protivnik Vladimira Putina često je predvodio ulične proteste i nekoliko puta bio hapšen.

Zanimljivo, Kasparov je u oktobru prošle godine zatražio od letonskih političara da mu pomognu da dobije državljanstvo Letonije, kako bi mogao da nastavi sa svojim političkim aktivnostima u Rusiji.

U pismu, Kasparov kaže da bi mu letonsko državljanstvo pružilo sigurnost da radi "u Rusiji i drugim zemljama širom sveta gde se građanska prava ne poštuju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track