OPLENAC: Sahranjeni Karađorđevići

Oplenac

OPLENAC: Sahranjeni Karađorđevići

Društvo -
Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja biće pokopani u porodičnoj grobnici na Oplencu. Sahrani četiri člana porodice Karađorđević prisustvovaće predsednik Nikolić, premijer Dačić, patrijarh Irinej, kao i predstavnici porodice i mnogobrojni građani
1 / 19

OPLENAC - Državna sahrana četiri člana porodice Karađorđević održana je u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu.

13.15 Srpski narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu, poručio je redsednik Srbije Tomislav Nikolić. On je poželeo da upokojeni Karađorđevići imaju večni spokoj i da budu simbol novoga života i nove nade za sve u boljoj i jedinstvenoj Srbiji, u kojoj "pravda drži zemlju i gradove"

13.10 - Ideologija ima mnogo, a Srbija je samo jedna, rekao premijer Ivica Dačić, koji je održao govor ispred crkve Svetog Đorđa na Oplencu dok mu je okupljeni narod sve vreme zviždao.

13.04 - Živeli su i umrli na razližitim krajevima sveta, a dans su među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima, rekao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i dodao da je ovo istorijski dan.

12.53 - Danas smo svedoci otklanjanja jedne velike nepravde, rekao patrijarh Irinej obraćajući se prisutnima.

11.47 - Polaganje venaca u crkvi Svetog Đorđa, posle čega će zemni ostaci Karađorđevića biti položeni u kriptu. Javnost neće prisustvovati tom činu.

10.34 Deo liturgije služen na engleskom

10.10 - U crkvu Svetog Đorđa na Oplencu stigla državna delegacija predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

9.55 - Liturgijom koju služi patrijarh Irinej počela ceremonija državne sahrane Karađorđevića na Oplencu. Oko Crkve na Oplencu okupili su se građani koji nose zastave sa znakom krune, a neki od njih obučeni su u uniforme kraljevske vojske i srednjevekovne vitezove.

Sahrani će prisustvovati predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh Irinej i princ Aleksandar Karađorđević i mnogobrojni građani.

Zvanična ceremonija, kako je najavio Beli dvor počinje polaganjem venaca u crkvi Svetog Đorđa a potom će, posle služenja svete liturgija kovčezi sa posmrtnim ostacima Karađorđevića biti položeni u kriptu.

Vence će, kako je najavljeno, prethodno položiti Nikolić, Dačić i Aleksandar Karađorđević, koji će se, kao i patrijarh Irinej potom obratiti građanima ispred crkve Svetog Đorđa.

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli su juče oko 13.30 u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, mauzoleju dinastije Karađorđević.

Uz intoniranje himne, zvonjavu crkvenih zvona, posmrtne ostatke četiri člana dinastije Karađorđević dočekali su vladika šumadijski Jovan, članovi Upravnog odbora zadužbine, Krunskog saveta i brojni žitelji Šumadije.

Kovčege su u crkvu uneli gardisti i članovi udruženja "Kraljevina Srbija" u pratnji članova porodice Karađorđević, predstavnika države, Krunskog saveta i diplomatskog kora.

Pomen u crkvi služio je vladika Jovan sa sveštenstvom, a građani su potom u mimohodu odali poštu Kralju Petru Drugom, kraljici Aleksandri, kraljici Mariji i kraljeviću Andreju.

Pre unošenja u crkvu zemni ostaci na lafetima, uz pratnju konjice, prošli su kroz Topolu gde su brojni građani u špaliru odali poštu članovima dinastije zasipajući kovčege cvećem.

Posmrtni ostaci četvoro Karađorđevića, prethodno su iz kapele na Dedinju bili preneti u beogradsku Sabornu crkvu gde su im mnogobrojni građani odali počast.

Pomenu u Sabornoj crkvi, koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, prisustvovao je i član Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka Oliver Antić, koji je poručio da je prenošenjem njihovih posmrtnih ostataka u Srbiji ispravljena nepravda.

U kripti crkve svetog Đorđa, gde će biti sahranjena četiri člana porodice Karađorđević počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević i Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije i vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertvilu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored zamka Vindzor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.

Zemni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića preneti su u Srbiju 22. januara, njegove majke Marije 29. aprila, kraljice Aleksandre 9. maja, dok su ostaci kraljevića Andreja preneti 15. maja.

http://www.youtube.com/watch?v=h4yVBbDJix8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track