Sahrana kralja Petra II i kraljice Marije 26. maja
Foto: Sr.wikipedia.org

Oplenac

Sahrana kralja Petra II i kraljice Marije 26. maja

Društvo -
Osim kralja Petra na Oplencu 26 maja biće sahranjeni i posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije

BEOGRAD - Posmrtni ostaci bivšeg jugoslovenskog kralja Petra II Krađorđevića biće sahranjeni 26. maja u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, saopštila je kancelarija princa Aleksandra Karadorđevića.

Kako se navodi, tog dana biće sahranjene i njegova supruga i majka, kraljica Aleksandra i kraljica Marija. U saopštenju se navodi da posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije uskoro treba stignu u Srbiji i da će biti položeni u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde se već nalaze posmrtni ostaci Petra II koji je umro 1970. godine u SAD.

Marija Karađoređvić (1900-1961), majka Petra II, bila je kraljica Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1922. do 1934. Umrla je u Londonu. Aleksandra Karađorđević, supruga Petra II, rođena je 1921. godine u Atini, a umrla je 1993. godine. Sahranjena je na atinskom groblju Tatoj.

Posmrtni ostaci Petra II (1923-1970) preneti su u Srbiju 22. januara ove godine. Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja