Oplenac

Sahrana kralja Petra II i kraljice Marije 26. maja

Društvo

Autor:

Osim kralja Petra na Oplencu 26 maja biće sahranjeni i posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije

Kralj Petar II Karađorđević foto sr.wikipedia.org

BEOGRAD - Posmrtni ostaci bivšeg jugoslovenskog kralja Petra II Krađorđevića biće sahranjeni 26. maja u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu, saopštila je  kancelarija princa Aleksandra Karadorđevića.

Kako se navodi, tog dana biće sahranjene i njegova supruga i majka, kraljica Aleksandra i kraljica Marija. U saopštenju se navodi da posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije uskoro treba stignu u Srbiji i da će biti položeni u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde se već nalaze posmrtni ostaci Petra II koji je umro 1970. godine u SAD.

Marija Karađoređvić (1900-1961), majka Petra II, bila je kraljica Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1922. do 1934. Umrla je u Londonu. Aleksandra Karađorđević, supruga Petra II, rođena je 1921. godine u Atini, a umrla je 1993. godine. Sahranjena je na atinskom groblju Tatoj.

Posmrtni ostaci Petra II (1923-1970) preneti su u Srbiju 22. januara ove godine. Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945, proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (10)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • ceca

  ceca

  sramota koliko se narod prozlio, nista nam vise nije sveto, i zato smo tu gde jesmo. i neuki poceli da bljuju i pricaju o cemu pojma nemaju. samo nek' je pljuvka.

  9 Odgovori 
 • Краљевина Србија 1217

  Краљевина Србија 1217

  То ти је када Деда лупа по рачунару и брука фамилију.
  Сви грађани би боље живели у Краљевини Србиј, у којој ће Краљ имати протоколкарну улогу,
  а власт припадати народу преко непосредно изабраних посланика.
  Обновимо Краљевину и традицију, када су Срби били поштовани у свим цивилизованим државама.

  3 Odgovori 
 • Dusica

  Dusica

  Ko si ti da pricas o neukima i sta je sramota. Intelektualna elita, gramziva, iskompleksirana, koju svako moze da kupi, nas je prodala. Pri tome ne mislim da ti spadas u ucene, jer se inace ne bi tako izrazavala i podcenjivala svoj narod. Neuki nisu krivi sto su neuki. Potomci ovog coveka nisu zasluzili da vladaju ovom zemljom i da se sire u Belom ... više dvoru, jer su oni "neuki" a ovom coveku zelim da pociva u miru.

  2 Odgovori 

Poslednji komentar

 • beogradjanka53

  beogradjanka53

  Napustili su zemlju i sklonili dupe na sigurno, dok je narod jurio Nemce sa puškom .... patriotizam se ocekuje od kralja i svite, prvo od njih .. razocarali su i podbacili. Sto se mene tice nemaju nikakva prava na vlast i beneficije.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Ako se izbori za savete nacionalnih manjina ne održe po istim principima kao republički, bojkovaćemo ih Sulejman Ugljanin predsednik SDA

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!