Sajam turizma i gastronomije: Turisti Srbiji donesu 150 miliona dolara godišnje
Foto: Tanjug

Turizam najuspešnija privredna grana

Sajam turizma i gastronomije: Turisti Srbiji donesu 150 miliona dolara godišnje

Srbija -
Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je ovaj grad domaćin tako velike i značajne sajamske priredbe koja već 47 godina potvrđuje svoj značaj
1 / 4 Foto: Tanjug

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je otvoren 47. Međunarodni sajam turizma, gastronomije i izložba vina na kome nastupa više od 120 izlagača iz sedam zemalja Evrope.Otvarajući ovu manifestaciju, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj grad domaćin tako velike i značajne sajamske priredbe koja već 47 godina potvrđuje svoj značaj.

"Organizatori su ove godine Sajam turizma pozicionirali u prolećnom terminu i verujem da će to doprineti da izlagači ostvare bolje poslovne rezultate", rekao je on.Upravo su poslovni rezultati i najbitniji jer, kako je rekao, "nije vreme za okupljanje reda radi, već da radimo i pokrenemo Srbiju napred".

Prema Vučevićevim rečima, sam Novi Sad ima šta da ponudi stranim turistima -od značajnih kulturno-istorijskih spomenika, prepoznatljive arhitekture do manifestacija koje su među najpoznatijima u svetu.Nakon obilaska štandova, Vučević je rekao da sve ono što je viđeno daje za pravo da se kaže da je sajam odlično organizovan.

"Verovatno nijedna privredna grana u Srbiji ne beleži poslednjih godina takav rast kao što to čini turizam, i zbog toga je on izuzetno značajan za celokupnu privredu Srbije", istakao je on .Državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja, Dragan Stevanović, kazao je da je turizam oblast za koju država u budućnosti mora imati mnogo više sluha, jer je turizam ostvario najveći priliv sredstava u odnosu na sve ostale privredne grane.

Prošle godine devizni priliv ostavren od turizma iznosi milijardu dolara što je rekord. Prema informacijama koje smo dobili na štandu Turističke organizacije Vojvodine u pokrajini je od turizma u 2012. godini ostvaren prihod od 106 miliona dolara, a u 2013. 146 miliona dolara i bili bi izuzetno zadovoljni kada bi se i u ovoj godini održao trend rasta zarade od turizma na nivou od 20 do 30 procenata", rekao je Stevanović.Direktor Novosadskog sajma, Dragan Lukač, poželeo je izlagačima dobre poslovne aranžmane, a posetiocima da na sajmu pronađu odgovarajuće turističke aranžmane za sebe.Međunarodni sajam turizma, gastronomije i izložba vina traje do ponedeljka, 14. aprila, a na njima svoju turističku ponudu predstaviće skoro sve zemlje regiona i gotovo sve turističke organizacije u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track