ŠANGAJSKA LISTA: Beogradski univerzitet među 400 najboljih u svetu

Dobar rejting

ŠANGAJSKA LISTA: Beogradski univerzitet među 400 najboljih u svetu

Društvo -
Najstariji srpski univerzitet se pomerio za oko 150 mesta na čuvenoj listi i ostavio iza sebe Univerzitet u Ljubljani i Sveučilište u Zagrebu

BEOGRAD - Univerzitet u Beogradu se ponovo izborio za mesto na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta na svetu zauzevši rang od 301. do 400. mesta.Najstariji srpski univerzitet se pomerio za oko 150 mesta na čuvenoj listi i ostavio iza sebe Univerzitet u Ljubljani i Sveučilište u Zagrebu.Nova Šangajska lista koja od 2003. godine rangira vrhunske akademske institucije, objavljena je danas, a Beogradski univerzitet je prvi put rangiran i u jednom od naučnih polja - matematici i između 101. i 150. mesta.Objašnjenja radi, univerziteti se rangiraju od prvog do 100. mesta, a potom se oni, koji se nalaze u ostom rangu koji obuhvata po 100 mesta, svrstavaju po abecedi. Međutim, ukoliko se otvori pojedinačni profil nekog univerziteta, vidi se i tabela na kojoj je strelicama označen i plasman na listi, iako se ne navodi precizno mesto. Ovogodišnje iznenađenje su Univerzitet u Sloveniji i Sveučilište u Zagrebu, koji su se na Šangajskoj listi našli nekoliko godina pre Beogradskog (Slovenija od 2007, a Zagreb od 2011. godine), a koji su za 2013. godinu zadržali raniji rang - od 401. do 500. Beogradski univerzitet se prošle godine prvi put našao na listi i to između 401. do 500. mesta. Na listi apsolutno dominiraju američki univerziteti, kojih među 500 najboljih ima čak 149, a prvo mesto već deset godina unazad zauzima Harvard. Među prvih deset plasiranih univerziteta, osam su američki. Velika Britanija na listi ima 37 univerziteta, a među prvih 10 su Kembridž (peti) i Oksford (deseti). Mada je "šangajska lista" neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta, a UB tri godine pokušava da se nađe među 500 najboljih univerziteta sveta. Akademsko rangiranje univerziteta u svetu (Academic Ranking World Universities, ARWU) sprovodi šangajski univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se gledaju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, uticaj univerziteta u regionu.

Rektor: Imamo kvalitetne nastavnike i naučnike

Napredak Univerziteta u Beogradu (UB) na prestižnoj "šangajskoj listi" pokazatelj je da imamo kvalitetne nastavnike i kompetentne naučnike, rekao je danas rektor UB Vladimir Bumbaširević i zasluge za uspeh pripisao prethodnom rukovodstvu."Nadam se da će se ulaganja u nauku nastaviti, to je ključno, u suprotnom opstanak na listi može biti doveden u pitanje", rekao je Bumbaširević Tanjugu povodom jutros objavljene "šangajske liste" za 2013. godinu.On je precizirao da je UB u oblasti matematike prvi put svrstan između 100. i 150. mesta, što je svojevrstan uspeh.Takođe, Univerzitet je među prvih 200 po objavljenim radovima u časopisima sa referentne SCI liste."Ovo je zasluga prethodnog rukovodstva i svih onih koji su u tome učestvovali", rekao je Bumbaširević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track