Saradnja sa CERN velika mogućnost za zaradu

Potpisan ugovor sa Evropskim centrom za nuklearna istraživanja

Saradnja sa CERN velika mogućnost za zaradu

Tech -
Sporazum Fizičkog fakulteta i Instituta za fiziku značajan je i za industriju zemlje jer može da učestvuje na ciljanim tenderima koji se organizuju u naučnom centru
1 / 3

ŽENEVA - Potencijal.U Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) potpisan je ugovor o saradnji CERN sa Fizičkim fakultetom u Beogradu i Institutom za fiziku.Više poslaUgovor s generalnim direktorom CERN prof. Rolfom Hojerom u ime Fizičkog fakulteta potpisao je prof. Petar Adžić, predstavnik Srbije u Savetu CERN, a u ime Instituta za fiziku direktor dr Aleksandar Belić.Sporazum daje osnovu da se uspešno uključivanje istraživačkih timova u CERN kolaboracije kakve su ATLAS, CMS, superračunarstvo i NA61 proširi i na druge oblasti, kao što su teorija visokih energija i projektovanje budućih detektora.- Za Srbiju ovaj ugovor znači više posla. On pokriva aktivnosti između ljudi u CERN i onih iz instituta u Srbiji koji rade na Velikom sudaraču hadrona (LHC), malom akceleratoru čestica, nuklearnim istraživanjima, računarstvu... Računarstvo je važno ne samo zbog nuklearnih istraživanja već i zbog drugih istraživanja. Ugovor je osnova za još više saradnje, a ovde je uvek potrebno više mozgova - rekao je Rolf Hojer.On je dodao da je novi početak uvek ujedno i novi izazov.- Važno je koristiti mogućnosti Srbije, ali i za Srbiju je važno da koristi mogućnosti CERN. Mnogi ne znaju koliko mogućnosti za industriju postoji u CERN jer možete da istražujete i razvijate nove tehnologije - to znači i da privatni sektor svake zemlje koja učestvuje u istraživanjima može da ima velike koristi i ima mogućnosti za razvoj tehnologija - rekao je Hojer.Petar Adžić je kazao da je verovatno sledeći na redu sporazum CERN i Univerziteta u Beogradu, koji bi omogućio da i drugi fakulteti i instituti iz Beograda imaju bližu i bolju saradnju sa ovim centrom.- Sporazum je veliki korak napred i omogućava da Fizički fakultet i Institut za fiziku imaju direktnu saradnju sa CERN, bez posredovanja države i ministarstva - rekao je Adžić. On je dodao da je ovaj sporazum važan za usavršavanje i napredovanje naučnika, ali je izuzetno koristan i za privredu naše zemlje.Ciljani tenderi- Srbija u CERN godišnje daje milion švajcarskih franaka, a taj novac može da joj se vrati, i to u industriju. To je moguće zahvaljujući ciljanim tenderima koji omogućavaju da firme iz svake zemlje članice razvijaju nove tehnologije i proizvode delove za najnovije tehnologije i, naravno, tako zarađuju - rekao je Adžić.Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Mladenović.

Dr Aleksandar BogojevićŠANSA ZA SRPSKE FIRMEDr Aleksandar Bogojević iz Instituta za fiziku kaže da je ugovor o saradnji veoma značajan i za srpske istraživače, ali i za srpske firme.- Sada možemo da zaradimo velike pare jer postoji mnogo veća mogućnost da naše firme učestvuju na tenderima u CERN. Mi sada faktički imamo favorizovan status. Otvorila su nam se vrata u CERN. Možemo da profitiramo, što je mogućnost koji nismo imali dvadesetak godina - kaže Bogojević i dodaje da smo dosad morali da se pravdamo što nismo uzeli dovoljno novca koji nam je na raspolaganju.

Rolf HojerJEDAN OD OSNIVAČARolf Hojer je objasnio da je Srbija trenutno pridruženi član CERN, ali da bi uskoro mogla postati i punopravna članica.- Prošle su dve godine od potpisivanja ugovora Srbije i CERN i, prema tom ugovoru, Srbija bi za tri godine mogla postati punopravna članica. To je dobro jer je Srbija, u drugoj formi, kao druga država, bila jedan od osnivača CERN - rekao je Hojer.

ČINJENICEO Srbiji i CERN- Evropski centar za nuklearna istraživanja osnovan je 1954. godine nedaleko od Ženeve- Jugoslavija je bila jedna od država osnivača CERN- Na osnivačkoj povelji nalazi se potpis fizičara Pavla Savića- Jugoslavija se iz članstva povukla 1961. godine- Srbija je 2012. godine postala pridruženi član CERN- Srbija bi 2017. godine mogla postati punopravni član CERN- 1 milion franaka godišnje Srbija plaća CERN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track