VUČIĆ I DODIK U VLADI SRBIJE: Srbija će štititi stabilnost Republike Srpske!
Foto: Tanjug

Nemanjina 11

VUČIĆ I DODIK U VLADI SRBIJE: Srbija će štititi stabilnost Republike Srpske!

Politika -
Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvek štiti stabilnost i opštanak RS poštujući Dejton sporazum, a čime nećemo ugoražavati ničije pravo, naveo je prvi potpredsednik Vlade

BEOGRAD - Sastanak prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika počeo je nešto posle 14 sati u Vladi Srbije.

Vučić je izjavio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i celovitost Bosne i Hercegovine i da će na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost, ali i da će "uvek štiti stabilnost i opstanak Republike Srpske".

Vučić je dodao da je pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, pre svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorišćenosti kapaciteta Drine, podrazumevajući i one turističke.

Dodik je, dodao je prvi potpredsedni, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru Južnog toka, u sklopu toga razgovaraće se i sa vladom BiH, mada ga je predsednik RS, kako je naveo Vučić, obavestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bio otvoren put da se takav dogovor napravi sa RS.

"Pokušaćemo ipak da pronađemo zajedničko rešenje, razgovaraćemo i sa vladom BiH", rekao je Vučić.

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u RS i BiH kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vreme.Osim o ekonomskoj saradnji razgovaralo se i o zajedničkom timu Srbije i RS za obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, dok o bliskosti dve države, kako je naveo Vučić.

"Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvek štiti stabilnost i opštanak RS poštujući Dejton sporazum, a čime nećemo ugoražavati ničije pravo", istakao je Vučić poželevši punu stabilnost političku i ekonomsku i BiH i RS, uveren "da ćemo na mnogo toga na političkom nivou sada još jače i snažnije moći da odgovorimo".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da Republiku Srpsku interesuje moćna i jaka Srbija, ističući da je sada ona i dobila moćnu vlast i institucije koje se "neće trošiti na pitanja stalnih političkih prepucavanja".

Čestitajući lideru SNS Aleksandru Vučiću na briljantnoj pobedi, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da ona predstavlja "važno političko osveženje"."Kao lider SNSD u Republici Srpskoj prihvatio bih da se sa SNS potpiše dogovor i zajednčka saradnja na pitanjima koja bi trebalo da rešavaju organi jedne i druge zemlje", rekao je Dodik.Dodao je da oni u RS postuju izbore u Srbiji kao i da je to ključ egzistencije tog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track