Savet bezbednosti neće raspravljati o ratu u Gazi

Primirje ukinulo debatu

Savet bezbednosti neće raspravljati o ratu u Gazi

Planeta -
Savet bezbednosti se nije oglasio od prošle nedelje kada je Izrael počeo ofanzivu na palestinski pokret Hamas u pojasu Gaze, kao odgovor na stalne raketne napade Hamasa na Izrael. Arapske zemlje su zatražile da rasprava bude otvorena za javnost

UJEDINJENE NACIJE - Sporazum o stupanju na snagu prekida vatre u pojasu Gaze naveo je Savet bezbednosti UN da otkaže raspravu otvorenu za javnost o toj krizi.

Savet bezbednosti se nije oglasio od prošle nedelje kada je Izrael počeo ofanzivu na palestinski pokret Hamas u pojasu Gaze, kao odgovor na stalne raketne napade Hamasa na Izrael. Arapske zemlje su zatražile da rasprava bude otvorena za javnost.

Pošto je dogovoreno primirje, Savet bezbednosti je odustao od takve sednice i održao konsultacije zatvorene za javnost, a zatim je saslušao izveštaj koji je video-vezom poslao generalni sekretar UN Ban Ki Mun. On je od ponedeljka na Bliskom istoku gde razgovara s liderima.

Ban je pozdravio prekid vatre i rekao da je Palestincima u Gazi hitno potrebna humanitarna pomoć. Britanska misija pri UN je nagovestila da Savet bezbednosti priprema izjavu kojom će pozdraviti prekid vatre i ukazati kako da se učvrsti mirovni proces.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track