SAVET BEZBEDNOSTI: Nema dogovora o Ukrajini!
Foto: AP

13. vanredna sednica

SAVET BEZBEDNOSTI: Nema dogovora o Ukrajini!

Planeta -
Britanski ambasador Lajal Grant uzvratio je da "veštačka indignacija Rusije nikoga ne može da ubedi", a američka ambasadorka Samanta Pauer je rekla da Rusija "pokušava da uvredi inteligenciju međunarodne zajednice" sazivajući još jedan hitan sastanak Saveta bezbednosti

UJEDINJENE NACIJE - Savet bezbednosti UN ni večeras, na 13. vanrednoj sednici posvećenoj eskalaciji nasilja u Ukrajini, nije uspeo da usaglasi korake za rešavanje krize u toj zemlji. Na sednici, sazvanoj na zahtev Moskve, ruski ambasador Vitalij Čurkin zatražio je "hitno zaustavljanje nasilja", dok su ambasadori zapadnih zemalja optužili Rusiju da oprema i finansira proruske snage koje su zauzele zgrade vlasti u deset gradova na istoku Ukrajine.

Čurkin je pozvao Kijev i njegove zapadne "sponzore... da ne počine fatalnu grešku" i da zaustave vojnu ofanzivu, koju je nazvao zločinačkom avanturom. Ruski ambasador ponovio je da su privremene vlasti Ukrajine nelegitimne.

Britanski ambasador Lajal Grant uzvratio je da "veštačka indignacija Rusije nikoga ne može da ubedi", a američka ambasadorka Samanta Pauer je rekla da Rusija "pokušava da uvredi inteligenciju međunarodne zajednice" sazivajući još jedan hitan sastanak Saveta bezbednosti.

Savet do sada nije bio u stanju da se dogovori ni o jednoj konkretnoj aktivnosti na rešavanju krize, pošto stalne članice, među kojima je i Rusija, imaju pravo veta. Predsedavajući Savet bezbednosti u maju, južnokorejski ambasador O Jon, pitao je na kraju sednice da li Rusija predlaže neku vrstu saopštenja u kojem se poziva na prestanak nasilja, a Čurkin je dogovorio da bi bilo dobro da svi zajedno naprave saopštenje.

Posle sednice, britanski ambasador Grant rekao je novinarima da bi bilo kakav nacrt saopštenja koji bi Rusija mogla da pusti u opticaj morao da "nedvosmisleno osudi" nasilje i da podrži obaveze preuzete sporazumom iz Ženeve.

"Vrlo je moguće da ćemo se uskoro ponovo naći u Savetu bezbednosti", rekao je Grant.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izdao je večeras saopštenje u kojem je izrazio "duboku zabrinutost" i pozvao na diplomatsko rešenje i na oslobađanje posmatrača OEBS-a, koje su u Ukrajini zarobile proruske snage.

Najavljeno je da će podsekretar UN za politička pitanja Džefri Feltman posetiti sledeće sedmice Kijev i Moskvu, koje će pozvati na "uzdržanost i neodložan povratak dijalogu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track