SKUPŠTINA GRADA: Izbori krajem februara

Počela sednica, dnevni red poznat

SKUPŠTINA GRADA: Izbori krajem februara

Beograd -
Novi direktor GSP Milan Sofornić. Produženi boravak za trećake i četvrtake. Beograd dobio ulicu Srđana Aleksića, Čavketov pasaž i plato Soje Jovanović
1 / 8

BEOGRAD - Sednica Skupštine grada Beograda završena je danas posle nešto manje od sat vremena, a odbornici su usvojili sve odluke predviđene dnevnim redom.

Odbornici su na početku po skraćenom postupku razrešili dužnosti direktore pojedinih javnih preduzeća u gradu i imenovali vršioce dužnosti, koji će taj posao obavljati narednih šest meseci. Na sednici je usvojen Predlog odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom, na osnovu koje će, od 1. januara naredne godine treće, četvrto i svako naredno dete u porodici imati pravo na besplatan boravak u vrtiću. Time će biti omogućen besplatan boravak za 4.300 dece.

Usvojene su i odluke o finansijskoj pomoći penzionerima, mreži osnovnih škola u Beogradu, kao i o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.

Odbornici su usvojili i predlog da jedna ulica u Novom Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ubijen u Trebinju 1993. godine braneći svog sugrađanina, Bošnjaka, kao i predloge da na teritoriji opštine Savski venac jedna ulica ponese ime fudbalera Rajka Mitića, da Stari grad dobije Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu, a da Vračar dobije plato rediteljke Soje Jovanović.Nove nazive ulica dobiće i opštine Zvezdara, Čukarica, Voždovac, Zemun i Stari grad.

Na prošloj sednici Skupštine grada, koja je održana 24. septembra, Dragan Đilas je smenjen sa mesta gradonačelnika i od tada je u tehničkom mandatu do isteka 30 dana od te smene. Sednici su prisustvovala 102 odbornika, ona je trajala nešto manje od sat vremena, Đilas je došao u skupštinu pre završetka zasedanja, ali nije ulazio u salu, već je davao izjave novinarima ispred sale. Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas nešto posle 10 sati.

Sednici su prisustvovala 102 odbornika, a prema najavama predstavnika odborničkih grupa oni će usvojiti sve odluke koje su neophodne za normalno funkcionisanje prestonice. Đilas, koji je gradonačelnik u tehničkom mandatu, ne prisustvuje sednici Skupštine grada Beograda.

Jovičić: Privremeni organ 25. oktobra

Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Aleksandar Jovičić izjavio je danas da će grad normalno funkcionisati, te da je više kandidata za sastav privremenog organa, koji će, naveo je, vlada predložiti u zakonskom roku, do 25. oktobra.

Jovičić je novinarima u Skupštini grada Beograda rekao da će u privremenom organu biti stručni ljudi, koji poznaju sistem i komunalna preduzeća i koji će sigurno napraviti strategiju kako da ona iz velikog deficita i gubitaka budu na stabilnim nogama. Jovičić je na pitanje da li se naslućuje ko će biti u privremenom organu odgvorio: "Ne naslućuje se, više je kandidata u opticaju. Čim istekne zakonski termin 24. oktobra, Vlada Srbije će predložiti privremen organ koji će raditi najbolje i u interesu Beograđana, da se pripremimo za zimsku sezonu, da napravimo presek stanja rada javnih preduzeća, uradimo racionalizaciju radnih mesta, restrukturiramo javna preduzeća...", rekao je Jovičić.

On je podvukao da će krajem meseca privremeni organ analizirati rad javnih preduzeća "jer građani zaslužuju da znaju gde njihov novac odlazi i jer treba da se podvuče crta i krene sa razvojnim projektima u gradu". Upitan da li je ovo poslednji put da Skupština grada zaseda u ovom sazivu on je odgovorio potvrdno i dodao da bi 25. oktobra trebalo da bude određen privremeni organ. Nakon toga sve ingerencije se prenose na privremeni organ koji odlučujr o tekućim i hitrnim stvarima u gradu do izbora, rekao je Jovičić.Govoreći o današnjim imenovanjima v. d. direktora javnih preduzeća Jovičić je rekao da je prema zakonu potrebno da budu predloženi novi direktori, a da se sadašnjima produžava mandat još petnaestak dana, kako bi mogli da potpisuju određene isplate i da ne bi bilo problema u funkcionisanju grada.

Razrešen Ćeran, produžen mandat za više direktora

Skupština Beograda razrešila je danas dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Nebojšu Ćerana zbog isteka mandata i produžila mandat za više direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad. Za novog direktora GSP imenovan je Milan Sofronić.

Odbornici su glasali o produžetku mandata vršiocima dužnosti direktora Gradske čistoće, Infostana, Beogradskih elektrana, Parking servisa, Zelenila Beograd i javnog preduzeća Sava centar. Dužnosti su razrešeni članovi Upravnog odbora Doma zdravlja Rakovica Tomo Jelenković i Mirko Uzelac koji su podneli ostavke. Konstantovana je ostavka predsednika Nadzornog odbora JP Beogradska tvrđava Dragana Blešića.

Odbornici će na sednici raspravljati o Predlogu odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom, na osnovu koje će, ako bude usvojena, od 1. januara naredne godine treće, četvrto i svako naredno dete u porodici imati pravo na besplatan boravak u vrtiću. Time će biti omogućen besplatan boravak za 4.300 dece.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o finansijskoj pomoći penzionerima, mreži osnovnih škola u Beogradu, kao i o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.

Odbornici će razmatrati i predlog da jedna ulica u Novom Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ubijen u Trebinju 1993. godine braneći svog sugrađanina, Bošnjaka.

Na dnevnom redu su i predlozi da na teritoriji opštine Savski venac jedna ulica ponese ime fudbalera Rajka Mitića, da Stari grad dobije Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu, a da Vračar dobije plato rediteljke Soje Jovanović. Nove nazive ulica trebalo bi da dobiju i opštine Zvezdara, Čukarica, Voždovac, Zemun i Stari grad.

Na prošloj sednici Skupštine grada, koja je održana 24. septembra, Đilas je smenjen sa mesta gradonačelnika, od kada je u tehničkom mandatu do isteka 30 dana od te smene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track