Senić: Iduće godine drastično smanjenje deficita

Budžet

Senić: Iduće godine drastično smanjenje deficita

Društvo -
Praktično ćemo budžetski deficit prepoloviti, a da bismo mogli uopšte i da razmišljamo o tome, morali smo pre donošenja predloga budžeta za 2013. da idemo sa rebalansom, da omogućimo normalno finansiranje države, naveo državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić

BEOGRAD - Cilj vlasti u Srbiji je da 2013. bude godina u kojoj će drastično biti smanjen budžetski deficit, a predloženi rebalans budžeta treba da omogući pre svega normalno funkcionisanje države do kraja 2012. godine, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić.

"Praktično ćemo budžetski deficit prepoloviti, a da bismo mogli uopšte i da razmišljamo o tome, morali smo pre donošenja predloga budžeta za 2013. da idemo sa rebalansom, da omogućimo normalno finansiranje države", naveo je Senić.

Prema njegovim rečima, veliki broj pratećih zakona stvara osnov da budžet za narednu godinu bude u skladu sa očekivanjima i interesima građana i vlade i otvara prostor da se krene u proces smanjivanja javnog duga i sređivanje stanja u javnim finasijama "Mi smo se ulaskom u Ministarstvo finansija suočili sa dosta teškom situacijom, sa visokim nivoom javnog duga i najvećim deficitom Srbije u poslednjih 12 godina i ovim rebalansom smo želeli pre svega da omogućimo normalno funkcionisanje države do kraja 2012. godine", precizirao je Senić.

On je dodao da je cilj bio i da se donošenjem pratećih zakona "koji su trenutno možda i važniji od samog rebalansa ozbiljno pripremimo za 2013. godinu".

Da nije bilo rebalansa, smatra Senić, Srbija bi došla u situaciju ozbiljne krize, jer se nalazi na ivici bankrota.

Senić je ukazao da će država do kraja godine moći, zahvaljujući preduzetim merama, da isplaćuje plate i penzije i vraća dugovanja, kako bi se održala relativna ekonomska stabilnost .

Ovim merama i donosenjem budžeta za 2013, činimo neku širu viziju i strategiju, kazao je on.

Senić je podvukao da je rasprava o rebalansu bila dobra prilika da se ukaže na pravo stanje u javnim finansijama, koje do sad nije bili poznato javnosti, pa čak ni predstavnicima aktuelne vlasti.

On je ukazao da je nasleđen veliki broj obaveza koje nisu plaćane i da je postojao visok, a istovremeno i deo defcita koji nije bio iskazan - "takozvani kvazifiskalni deficit".

"Našli smo se pred jednostavnim izborom - da li da nastavimo tu lošu politiku odlaganja obaveza ili da kao odgovorna vlada sve obaveze ispunimo. Na taj način su naravno rashodi povećani, ali je to rebalans čistih ruku", poručio je Senić.

On je dodao da sada građani, međunarodna javnost i finansijska tržista u potpunosti znaju kakve su naše obaveze za narednu godinu i to, kako kaže Senić, doprinosi i stabilizaciji cene našeg duga na međunarodnom tržištu, što se može uočiti u poslednjih deset dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track