SEPARATISTI PRKOSE: Nećemo stati dok ne budemo deo Rusije!
Foto: Rojter

U Ukrajini rešeni da otcepe svoje oblasti

SEPARATISTI PRKOSE: Nećemo stati dok ne budemo deo Rusije!

Planeta -
Demonstranti na istoku bivše zemlje SSSR upali u zgradu vlade u Lugansku, s nje skinuli ukrajinsku zastavu i, uz pokliče sreće i tražeći referendum, okačili rusku trobojku
1 / 5 Foto: Rojter

KIJEV - Neizvesna budućnost.Proruski separatisti na istoku Ukrajine naglasili su da, uprkos oštrim pretnjama vlasti u Kijevu, nemaju nameru da prekinu proteste sve dok ne izbore nezavisnost svojih teritorija na istoku zemlje i priključe ih Rusiji.Traže sve ruskoNaime, više od 3.000 aktivista upalo je juče u regionalnu zgradu vlade u Lugansku, gde su u ponedeljak proglasili „nezavisnu republiku“ i izdali ultimatum zvaničnom Kijevu za oslobađanje svojih uhapšenih saboraca, uvođenje ruskog kao zvaničnog jezika i o sprovođenju referenduma u toj oblasti za opredeljenje o budućem statusu. Takođe, oni su sa objekta koji reprezentuje ukrajinske vlasti skinuli zastavu Ukrajine i na njega, uz oduševljene pokliče, podigli rusku trobojku.

Policija bila nemoćna... Upad u zgradu u Lugansku
Policija bila nemoćna... Upad u zgradu u Lugansku

Separatisti su se prvo okupili ispred luganskog regionalnog veća, gde su neprestano uzvikivali „referendum“, a zatim je grupa od oko 20 njih, naoružana metalnim šipkama, razbila prozore i prodrla u zgradu, koju je policija bezuspešno pokušala da obezbedi.

- Regionalno rukovodstvo ne kontroliše svoje policijske snage - rekao je besno savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova Stanislav Rečinski.Nemiri su juče nastavljeni i u Donjecku, gde je u opštoj tuči separatista i prokijevskih pristalica okupljenih na protestu za jedinstvenu Ukrajinu povređeno 25 osoba. U jednom trenutku proruski aktivisti oteli su sedam Ukrajinaca. Petoro je ubrzo oslobođeno, ali su dve osobe ostale u rukama separatista.

Borbe nastavljene i u Donjecku... Sve je više povređenih
Borbe nastavljene i u Donjecku... Sve je više povređenih

Oštra kritika iz KremljaIstovremeno, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je juče da su zapadne zemlje podržale oružani državni prevrat u Ukrajini i da su one krive za njega, a da, pored toga, vlasti u Kijevu nisu preduzele ništa što bi doprinelo izlasku bivše republike SSSR iz veoma velike političke krize.

Moskva opet na meti Zapada POSLE SAD NA RUSE UDARILI I JAPANCI!Dan nakon što su SAD i Evropska unija uvele nove sankcije zvaničnoj Moskvi zbog njenog delovanja tokom ukrajinske krize, Japan je juče uveo vizna ograničenja za 23 ruskih državljana. Odmah potom Rusija je izrazila razočaranost zbog odluke zvaničnog Tokija da sledi primer Zapada i obećala da će odgovoriti na taj korak.- Taj trapavi korak očigledno je preduzet pod spoljnim pritiskom jer je suprotan izjavama Tokija o važnosti razvoja odnosa s Rusijom. Želimo da naglasimo da je kontraproduktivno govoriti nam jezikom sankcija - saopštio je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Prvi čovek Harkova se bori za životGRADONAČELNIK PREBAČEN U IZRAELGradonačelnik Harkova Genadij Kernes, koji je u ponedeljak teško ranjen tokom atentata, prebačen je u kritičnom stanju na lečenje u Izrael. Lider tog grada na istoku Ukrajine teško je ranjen tokom jučerašnjeg maratona u Harkovu, a ima ozbiljne povrede grudnog koša i stomaka pa je hitno prekjuče operisan. Inače, Kernes je ranije optuživan za prevaru i krađu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track