SERGEJ GRIZUNOV: Crnogorci, vi nam uopšte niste prioritet
Foto: Printscreen Yt

Hlađenje

SERGEJ GRIZUNOV: Crnogorci, vi nam uopšte niste prioritet

Planeta -
Iznenađuju me naslovi što je "Kremlj ljut na Đukanovića", to je glupost. ne meša se Moskva u crnogorsku politiku, nego crnogorska štampa meša Rusiju u crnogorska posla, kaže ruski stručnjiak

PODGORICA, 12. maja (Tanjug) - Poznavalac prilika na Balkanu profesor državnog Moskovskog univerziteta za spoljnu politiku Sergej Grizunov poručio je da građani Crne Gore treba da znaju da ta država nije spoljnopolitički prioritet ruske diplomatije, već da je to stabilnost na Balkanu i dobri ekonomski i kulturni odnosi sa državama regiona.

Iznenađen je, navodi, kako se građanima Crne Gore prenose stavovi Rusije.

“Za nas je važna stabilnost na Balkanu i dobri ekonomski i kulturni odnosi sa državama regiona sa kojima nas povezuje viševekovna tradicija. To nije za zanemarivanje, niti za zaborav i to mudrim ljudima ne pada na pamet. Ovde se govorilo decenijama ,,Nas i Rusa 300 miliona“... Ima to svoje“, istakao je on.

Ovaj pozonavalac prilika na Balkanu i član ekspertskog saveta ruskog parlamenta za spoljnu politiku rekao je za podgoričku Pobjedu da ima utisak da se ne sluša ono što zvanična Moskva uporno saopštava da Crna Gora nije njen spoljnopolitički prioritet i da se nije mešala, niti će se mešati u njen izbor.

Grizunov je, kaže, zatečen insinuacijama koje je pročitao u nekim medijima da je ,,Kremlj ljut na premijera Mila Đukanovića“.„Kremlj ljut na Đukanovića?! Glupost. Crnogorska javnost treba da zna da je Milo Đukanović vrlo cenjen u svim ruskim institucijama, kao vrlo sposoban i vrlo pošten političar”, naveo je on.

Ruski stručnjak takođe ukazuje na to da oni koji kritikuju premijera Đukanovića ne žele da ga čuju šta kaže, kao što ne žele da čuju ni Rusku Federaciju i njene zvaničnike što pričaju. “Za rusku javnost ime Mila Đukanovića je simbol svega što se pozitivno dogodilo na Balkanu. Uvek je bio na pravoj strani i sada je“, poručio je Grizunov.

Grizunov tvrdi da nije istina da se Moskva meša u crnogorske planove i politiku, a kamoli u predizborne aktivnosti.

Grizunov: Ne meša se Rusija u crnogorsku politiku, nego crnogorska štampa i pojedinci mešaju Rusiju u predizborne aktivnosti Foto Fonet
Grizunov: Ne meša se Rusija u crnogorsku politiku, nego crnogorska štampa i pojedinci mešaju Rusiju u predizborne aktivnosti Foto Fonet

„Pre bih rekao da vaša štampa i pojedinci, prema onome što sam video i čuo, mešaju Rusiju u predizborne aktivnosti. Treba imati na umu još nešto, u Rusiji je sada na sceni pseudopatriotski nacionalizam, potpuno isto što sam video devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije. Iza toga ne stoji zvanična politika Moskve”, rekao je Grizunov.

Dakle, ističe Grizunov, izjave koje su na račun crnogorske politike i njenih zvaničnika treba posmatrati i iz tog ugla.

“To je propaganda kakvu su nekada imali Milošević, Karadžić, Mladić... Gde su oni završili... Mislim da će i oni koji prete Crnoj Gori jednog dana završiti u Hagu“, naglasio je on, prenela je Pobjeda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track