(VIDEO) LAVROV: Rusija će uzvratiti ako bude napadnuta i ako ruski narod bude ugrožen
Foto: Printscreen Twitter

Stav

(VIDEO) LAVROV: Rusija će uzvratiti ako bude napadnuta i ako ruski narod bude ugrožen

Planeta -
Napad na ruske građane je napad na Rusku Federaciju, kazao je šef ruske diplomatije i optužio SAD da diriguju vlastima u Kijevu

MOSKVA - Rusija će, ako bude napadnuta i ako interesi ruskog naroda budu ugroženi, uzvratiti u skladu sa međunarodnim zakonom, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za ruski kanal RT.

"Ako budemo napadnuti, sigurno ćemo odgovoriti. Ako naši interesi, naši legitimni interesi, interesi Rusa budu direktno napadnuti, kao što su u Južnoj Osetiji na primer, ne vidim nijedan način osim uzvraćanja u skladu sa međunarodnim zakonom", istakao je šef ruske diplomatije.

Govoreći o gomilanju trupa na granici Rusije i Ukrajine, Lavrov je rekao da ruske trupe nisu prešle u Ukrajinu i da su i dalje na teritoriji Rusije. "Napad na ruske građane je napad na Rusku Federaciju", naglasio je Lavrov.

Lavrov je optužio SAD da je umešana u trenutni zastoj pregovora između vlade i proruskih aktivista u Ukrajini, dodavši da Vašington pokušava da manipuliše situacijom.

"Ne postoji razlog da ne verujemo da Amerikanci vode šou", rekao je Lavrov, misleći na posetu američkog potpredsednika Džoa Bajdena Kijevu i na to da se ona poklopila sa obnovljenim antiterorističkim operacijama na istoku Ukrajine, kao što se početak tih operacija dogodio odmah posle posete šefa CIA Džona Brenona Kijevu.

Prema Lavrovu, situacija u Ukrajini je još jedan primer nastojanja Vašingtona da pridobije zemlju u geopolitičkoj borbi. "Amerikanci nisu spremni da priznaju da ne mogu da vode šou u svakom delu zemlje", zaključio je Lavrov u intervjuu za RT.

Sergej Lavrov: SAD direktno utiču na vlasti u Kijevu  Foto Printscreen RT

On je takođe ocenio da vlasti u Kijevu nisu ispunile ništa od onoga što je dogovoreno u Ženevi - a postignut je dogovor da se sarađuje u rešavanju krize bez obzira na to o kojoj oblasti te zemlje je reč.

Uprkos dogovoru da se obuzdaju ekstremisti, "Desni sektor" je i dalje veoma aktivan. I posle postizanja dogovora u Ženevi u Slavjansku je bilo provokacija i ljudskih žrtava, podseća Lavrov.

Pošto je dogovorena i amnesija za demonstrante koji napuste okupirane zgrade i predaju oružje, pitanje je zašto nije pušten iz zatvora guverner Donjecka Pavle Gubarev. "On nikad nije upao u neku zgradu niti je imao oružje. Uhapšen je samo zato što su ga demonstranti izabrali i što je pozivao da se raspiše referendum o federalizaciji Ukrajine. U stari, on je politički zatvorenik", zaključio je Lavrov.

SAD od početka prebacuju krivicu za ukrajinsku krizu na tuđa leđa, kazao je Lavrov. Prorusko stanovništvo juga i istoka Ukrajine zauzema zgrade administracije, a sada se od Moksve traži da im naredi da se povuku, a takođe da odustanu od zahteva o federalizaciji i decentralizaciji vlasti u Ukrajini, naveo je Lavrov.

"Teško je i zamisliti da bi u nekom evropskom gradu glavni trgovi i zgrade vlade mogli da budu okupirani kao sada u Ukrajini", zaključio je Lavrov. Takođe je naglasio da uopšte nisu istraženi mnogi slučajevi paljenja zgrada administracije i više incidenata, kao što je onaj iz Kijeva kada su snajperisti pucali u demonostrante.

"Moramo da se usredsredimo na to kako da se odstrane terorističke pretnje na istoku i jugu Ukrajine", dodao je on.

Šef ruske diplomatije takođe je kazao da bi privremenom premijeru Ukrajine Arseniju Jacenjuku bilo bolje da poseti jug svoje zemlje nego što putuje u Vatian da poseti papu. Lavrov je dodao da je Jacenjuk, istina, bio prošle nedelje na jugu, ali da se sastao samo sa svojim istomišljenicima koje je ranije imenovao na određene pozicije, a ne i sa demonstrantima.

http://www.youtube.com/watch?v=LwsSVU9bwmY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track