POROŠENKO: Neću dozvoliti da Ukrajina postane druga Somalija
Foto: Reuters

Teško do dijaloga

POROŠENKO: Neću dozvoliti da Ukrajina postane druga Somalija

Planeta -
Iako je Moskva saopštila da je spremna da sarađuje s Porošenkom i opomenula ga da će pogrešiti ako nastavi s ofanzivom, budući predsednik kaže da "nema pregovora s teroristima"

KIJEV - Oligarh Pjotr Porošenko, koji je prema preliminarnim rezultatima osvojio ubedljivu većinu glasova na jučerašnjim predsedničkim izborima u Ukrajini, izjavio je da neće dozvoliti da istočna Ukrajina postane druga Somalija.

On je najavio da će Ukrajina nastaviti sa ofanzivom kako bi slomila proruske separatiste, uprkos opomenama Moskve da bi to predstavljalo "ogromnu grešku", prenosi AFP.

"Nema pregovora s teroristima", istakao je Porošenko, napominjući da je cilj pobunjenika da područke Donbasa pretvore u Somaliju.

"Neću dozvoliti nikome da učini tako nešto našoj državi i nadam se da će Rusija podržati moj pristup", naglašava Porošenko.

Tajkun je osvojio skoro 54 odsto glasova Foto Reuters
Tajkun je osvojio skoro 54 odsto glasova Foto Reuters

Prema rezultatima koje je objavila ukrajinska izborna komisija na osnovu rezultata izbora u više od polovine izbornih jedinica, Porošenko je osvojio blizu 54 odsto glasova, što je dovoljno za pobedu u prvom izbornom krugu.

Nemiri na istoku zemlje, u kojima je već registrovano najmanje 150 žrtava, sprečili su, međutim, održanje izbora u 24 izborne jedinice, a pobunjenici u tim oblastima odbijaju da priznaju rezultate glasanja.

Rusija, kojoj Zapad preti novim sankcijama ukoliko nastavi da se meša u ukrajinska pitanja, u međuvremenu je objavila da je spremna da sarađuje s novim ukrajinskim liderima. "Spremni smo za pragmatičan dijalog, sa jednakih pozicija, na bazi poštovanja za sve sporazume, naročito iz sfere trgovine, privrede i gasa", izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, u prvoj reakciji Kremlja na rezultate ukrajinskih izbora.

Sergej Lavrov: Moskva pružila ruku Foto AP
Sergej Lavrov: Moskva pružila ruku Foto AP

"Kao što je predsednik (Vladimir Putin) rekao, poštujemo rezultat izbora ukrajinskog naroda", ističe Lavrov, uz ogradu da su operacije Ukrajine protiv pobunjenika u dve istočne oblasti koje su proglasile nezavisnost, ogromna greška i poziv novim ukrajinskim vlastima da pregovaraju sa pobunjenicima.

U međuvremenu su pobunjenici rano jutros uspeli da preuzmu kontrolu nad aerodromom u najvažnijem gradu na istoku Ukrajine, Donjecku, nakon čega je taj aerodrom zatvorem.Porošenko (48), bivši ministar u ukrajinskoj vladi, je danas izjavio kako će odmah početi da radi na obustavljanju pobune na istoku zemlje i na oporavku gotovo bankrotirane privrede pritisnute recesijom. On ističe kako mu je cilj da okonča haos i donese mir ujedinjenoj i slobodnoj Ukrajini.

Oko Donjeckog aerodroma se vode borbe Foto Reuters
Oko Donjeckog aerodroma se vode borbe Foto Reuters

S obzirom na to da petnaestak odsto biračkog tela na istoku zemlje nije imalo ni mogućnosti da glasa, neki postavljaju pitanje legitimnosti Porošenkovog predsedničkog mandata.

"Smatramo da je pobednik izbora predsednik Zapadne Ukrajine - on je pola predsednika", ističe proruski kandidat na predsedničkim izborima Oleg Carov.

Osim teških političkih izazova, Porošenko će morati da pokrene bolne mere štednje, koje zahtevaju zapadni lideri u zamenu za 20 milijardi evra pomoći koja se daje da bi se izbegao bankrot zemlje. MMF upozorava da će se u Ukrajini, koja je već pogođena recesijom, tokom ove godine verovatno registrovati privredni pad za pet odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja