(VIDEO) SERGEJ ŠOJGU: Vežbe ruske vojske uz granicu s Ukrajinom zbog napada na Slavjansk
Foto: Fonet/AP

Prvi odgovor Moskve

(VIDEO) SERGEJ ŠOJGU: Vežbe ruske vojske uz granicu s Ukrajinom zbog napada na Slavjansk

Planeta -
Moramo da reagujemo na vojnu operaciju Kijeva na jugoistoku Ukrajine, izjavio ministar odbrane Rusije

MOSKVA - Ruska vojska započela je vežbe duž zapadne granice u odgovor na vojnu akciju koju je Kijev pokrenuo protiv pristalica federalizacije na istoku Ukrajine, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, javlja Interfaks.

"Odnos snaga je očigledno neravnopravan", kazao je Šojgu i dodao da su ukrajinske vlasti već dale naređenje da se upotrebi oružje protiv civila.

"Ako se ova ratna mašina danas ne zaustavi, ona će izazvati ogroman broj mrtvih i ranjenih. Ni vežbe NATO snaga u Poljskoj i zemljama Baltika ne doprinose normalizaciji stanja u Ukrajini", kazao je Šojgu.

"Moramo da reagujemo na takav razvoj. U oblasti duž granice s Ukrajinom danas počinju vežbe bataljona taktičke grupe združenih jedinica Južne i Zapadne vojne oblasti", dodao je on.

Šojgu je dodao u akciji protiv pristalica federalizacije na istoku Ukrajine učestvuje 11.000 ukrajinskih vojnika, 160 tenkova, 230 oklopnih bornih vozila i 150 artiljerijskih cevi.

"Nacionalna garda i ekstremisti 'Desnog sektora' bore se protiv mirnog stanovništva", rekao je Šojgu i dodao da su brojne trupe prebačene kod Luganska i Donjecka. Nasuprot toj sili je 2.000 pristalica federalizacije koji imaju stotinjak komada oružja, uglavnom uzetog iz lokalne policijske stanice.

Osim toga, vlasti u Kijevu prebacuju brojne jedinice u oblast oko Luganska i Donjecka, naveo je Šojgu objašnjavajući zašto Rusija mora da reaguje.

http://www.youtube.com/watch?v=2nfAHkvAP_k#t=46

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track