Šešelj predložen za počasnog građanina Moskve

Šešelj predložen za počasnog građanina Moskve

Politika -
Predsedniku komisije Moskovske gradske Dume i Uprave grada Moskve podnet za razmatranje materijal i predlog o dodeli zvanja "Počasni građanin grada Moskve"

MOSKVA - Aktivisti ruskog udruženja „Desna konzervativna alijansa" predložili su gradskim vlastima Moskve da Vojislavu Šešelju dodele titulu „Počasnog građanina grada Moskve"!

Naime, Desna konzervativna alijansa uputila je gradskim vlastima , predsedniku komisije Moskovske gradske Dume i Uprave grada Moskve Vladimiru Mihajloviču na razmatranje predloga o dodeli zvanja "Počasni građanin grada Moskve" Vojislavu Šešelju.

U predlogu se navodi da je krajem aprila ove godine u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju završen sudski proces protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je, kako se navodi, postao jedan od najvećih protivpravnih i najskandaloznijih procesa u svetskoj istoriji.

"Iznošenje presude se očekuje na jesen ove godine. Tužilaštvo Tribunala, bez ikakvih dokaza o krivici srpskog političara, još više insistira na dugoj zatvorskoj kazni, što bi sa obzirom na godine i zdravstveno stanje Vojislava Šešelja faktički bilo ravno smrtnoj kazni", stoji u pismu.

Navodi se da proces protiv Šešelja traje 9 godina i da je bez presedana u svetskoj praksi te da može da traje čitavu večnost te da Šešelj, koji je oboleo od aritmije srca, time rizikuje da ne doživi presudu isto tako kao što se desilo bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

"Zato davanje zvanja počasnog građanina grada Moskve Vojislavu Šešelju ima veliki društveno-politički značaj u smislu podrške spoljnoj politici Ruske Federacije i učvršćivanja bratskih veza sa Republikom Srbijom", navodi Evgenij Valjev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja