ŠEST VERZIJA: Američka i britanska teorija o masakru u Bostonu!
Foto: BETA AP

Traži se motiv

ŠEST VERZIJA: Američka i britanska teorija o masakru u Bostonu!

Planeta -
Islamisti, patološki umovi, radikalni desničari ili levičari najčešće se pominju kao počinioci napada na Bostonski maraton...

BOSTON - Napadači ili napadač na učesnike maratona u Bostonu su zasada još uvek nepoznati, ali se u javnosti i obaveštajnoj zajednici već uveliko razrađuju scenariji, ko zapravo stoji iza eksplozije u kojoj je poginulo troje, a ranjeno više od 176 ljudi.U pronalaženju krivaca za bombaški napad pojedini analitičari počeli su da iznose različite teorije, pa tako Lorens Harmon kolumnista lista Boston Globa iznosi tri teorije o počiniocima: 1. islamski terorizam, 2. antiporezni američki ekstremisti i 3. ostali patološki počinioci, koji često planiraju napade na neke godišnjice i značajne datume.

Tako se Bostonski maraton tradicionalno održava na Dan Patriota u Masačusetsu, a istog dana kao praznici obeležavaju se Dan nezavisnosti u Izraelu.

1. Teroristički napad mogao bi biti pripisan radikalnim islamistima, navodi Harmon. Jedina osoba koja je zasad spominjana u vezi s napadom je saudijski državljanin koji je u Bostonu boravio na temelju studentske vize. Njega je FBI ispitao u Bostonskoj bolnici, gde je primljen zbog opekotina na rukama. U ovoj fazi Saudijac nije osumnjičen, a policiji ga je predao građanin koji ga je uhapsio u begu u blizini mesta eksplozije.Jerusalem post javlja da je u jevrejskoj zajednici u Bostonu podignut stepen pripravnosti.

2. Ponedeljak je, takođe, u SAD bio poslednji dan kada su Amerikanci morali da predaju porezne prijave, što sugeriše mogućnost da su za napad odgovorni domaći, antiporezni ekstremisti.

3. U treći scenario uključeni su svi ostali potencijalni patološki počinioci.

S druge strane u britanskim medijima pojavio se scenario ko bi zapravo mogao biti počinilac napada pa tako Britanci kao prve na listu stavljaju : desničarske ekstremiste, islamiste i napadače bez ideološke obojenosti. 1. Desničari: Pristalice teorije o desničarima ukazuju na vreme napada. Naime, 15. april je kada se u SAD predaju poreske prijave. Ovaj dan je posebno omražen među antivladinim aktivistima i onima koji su protiv oporezivanja. Neki stručnjaci za terorizam spekulišu da desničari vide bostonski maraton kao multikulturni događaj pogodan za napad. S druge strane, došlo je do porasta antivladinih "patriotskih" grupacija za vreme mandata Baraka Obame. Nevladine organizacije su proteklih nedelja upozoravale i da rastu strahovanja od porasta nasilja zbog mogućeg uvođenja zakona o kontroli nošenja oružja.

2. Islamisiti: Znak prepoznavanja Al kaide su više eksplozija na istom mestu. Islamistički teroristi, čiji su brojni planovi za napade na Njujork bili bezuspešni, možda su pomislili da je Boston ipak lakša meta.

3. Amateri: Ručno pravljeni eksploziv koji je u ovom slučaju korišćen sugeriše da se radi o amaterima. "Bomba koja nosi kuglice izgleda da je kućne izrade, kakvu pravite kada ne znate stvarno kako se pravi bomba. Verovatno je reč o samoniklom levičaru ili desničaru. O nekome ko vrlo dobro zna šta bostonski maraton znači lokalnom stanovništvu", kažu stručnjaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track