Sever ne sprema četvrtu A-probu
Foto: Reuters

Sve napetije

Sever ne sprema četvrtu A-probu

Planeta -
Obaveštajni podaci govore da ne odustaju iako im je nedavna treća proba donela nove UN sankcije

SEUL - Nema znakova da se Severna Koreja priprema da izvede četvrtu probu nuklearne bombe u bliskoj budućnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje. Ranije danas iz Seula je saopšteno da se Pjongjang sprema da izvede novi nuklearni test.

"Nismo pronašli da ima neuobičajenih pokreta koji bi ukazivali da oni žele da izvrše novu nuklearnu probu", rekao je predstavnik ministarstva, a preneo Rojters.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Rjo Kihi-džae rekao je ranije danas da pokreti oko poligona za nukelarne probe u Severnoj Koreji ukazuju da ta izolovana zemlja možda izvršiti i četvrtu nuklernu probu, što bi dodatno podiglo napetosti na poluostrvu i pored neuobičajeno direktnog poziva Kine da se uzdrži.

Najava izrečena kao odgovor na pitanje novinara usledila je nakon neobično oštrog prekora Severne Koreje od strane Kine jedinog diplomatskog i ekonomskog saveznika Pjongjanga.

Spekulacije takođe rastu da bi Sever mogao izvesti i raketnu probu u skoroj budućnosti. Severna Koreja je 12. februara izvela treću nuklearnu probu, što je dovelo do uvođenja dodatnih sankcija UN koje su razgnevile Pjongjang. Od tada je Severna Koreja izrekla bezbrojne pretnje nuklearnim napadima na Južnu Koreji i SAD i raskinula sporazum o primirju od 1953. godine.

"Mogu samo reći da postoje takvi znakovi", rekao je Rjo Kihi Džae odboru parlamenta nakon što su poslanici zatražili da se takve tvrdnje potvrde. On je odbio da kaže druge detalje pod izgovorom da je stvar "obaveštajne prirode".

List "Džong Ang Ilbo", citirajući jednog visokog južnokorejskog zvaničnika, ranije je objavio da su pokreti ljudi i vozila na nuklearnom poligonu Pjongjanga slični onima koji su primećeni pred februarsku probu. Ministarstvo odbrane kasnije je negiralo da postoje znaci o pripremama na nukelarnom poligonu.

Severokorejske vlasti poručile su ambasadama u Pjonjangu da im ne mogu garantovati bezbednost od srede, nakon što su saopštile da je sukob neizbežan zbog južnokorejsko-američkih vojnih vežbi koje treba da traju do kraja meseca. Nijedan diplomata izgleda da nije napustio Pjongjang.

Jedan južnokorejski zvaničnik, koga citira agencija Jonhap, rekao je da je severokorejski general rekao diplomatama tokom vikenda da je situacija i dalje "teška". On nije ponovio poziv diplomatama da razmotre napuštanje Pjongjanga do srede.

Obaveštajni izveštaji Južne Koreje sugerisali su i da je Sever pripremio dve rakete srednjeg dometa na pokretnim lanserima na istočnoj obali i da planira da ih isproba pre 15. aprila godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Kim Džang-So, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednice Park Geun-hje, rekao je da probno lansiranje raketa može da usledi pre ili posle srede, dana kada je Pjongjang sugerisao stranim diplomatama da napuste zemlju. Kineski predsednik Sji Đinping izjavio je juče da nijednoj zemlji ne bi trebalo da bude dozvoljeno da remeti mir u svetu, ističući da će Peking digrati konstruktivnu ulogu u smanjenju tenzija u regionu.

Da podsetimo, ministar Južne Koreje za ponovno ujedinjenje korejskog poluostrva Rju Kil-dže prethodno je izjavio da ima "nagoveštaja" da Severna Koreja priprema četvrtu atomsku probu, iako joj je nedavna treća donela nove sankcije Ujedinjenih nacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track