Severna Koreja spremna za rat!
Foto: Beta Ap

Azija podigla borbenu gotovost

Severna Koreja spremna za rat!

Planeta -
Pjongjang pripremio dve rakete srednjeg dometa, koje bi mogle da budu ispaljene čak i sutra, na dan posete državnog sekretara SAD Kerija i šefa NATO Rasmusena Seulu

PJONGJANG - Počinje rat.Severna Koreja namerava narednih dana da započne rat ili izvede više proba raketa srednjeg i kratkog dometa. O tome svedoče izvori Južne Koreje, Japana i SAD, koje su podigle nivo uzbune na maksimum. Te zemlje pretpostavljaju da će Pjongjang lansirati rakete najkasnije do 15. aprila, kad se slavi rođendan Kim Il Sunga, tvorca države i dede aktuelnog vođe Kim Džong Una. Pojedini misle da će se to dogoditi sutra, na dan posete državnog sekretara SAD Džona Kerija i šefa NATO Andersa Foga Rasmusena Seulu.Zatvorili granicuJužnokorejski obaveštajci kažu da je Sever završio sve pripreme za neposredno lansiranje dve rakete srednjeg dometa „musudan“, do 3.000 kilometara, s istočne obale. Takođe, primećena su i druga lansirna vozila koja nose rakete kraćeg dometa, do 1.500 kilometara, „skad“ i „rodong“. Strahovanja su pojačana i zbog zatvaranja granice sa Kinom, kao i upozorenja turistima u Južnoj Koreji da napuste zemlju zbog početka termonuklearnog rata.Zbog toga i zbog posete američkog državnika i šefa NATO, združena američka i južnokorejska komanda podigle su pripravnost, takozvani status Vočkon, na drugi stepen, samo stepen do onog koji označava ratno stanje.Japan na iglamaU međuvremenu, i Japan je u stanju pune pripravnosti zbog očekivanja da će Severna Koreja lansirati rakete. Japan, gde je oružanim snagama dato naređenje da obore svaku severnokorejsku raketu koja ide u pravcu njegove teritorije, pre dva dana je postavio rakete „patriot“ u Tokiju zbog odbrane 30 miliona ljudi koji žive u prestonici. U Japanskom moru postavljene su baterije PAC-3 i razarači „egis“, opremljeni presretačima raketa.(I. D.)

Kim Džong Una svet naziva ludakom zbog nuklearnih pretnji
Kim Džong Una svet naziva ludakom zbog nuklearnih pretnji

Spremaju se za proslavuStanovnici Pjongjanga juče nisu bili opterećeni početkom rata, već su se bavili ulepšavanjem grada pred najveći državni praznik 15. april, rođendan Kim Il Sunga, pokojnog tvorca Severne Koreje i dede aktuelnog vođe Kim Džong Una. Vojnici su postavljali tribine, baštovani sadili cveće po parkovima i žardinjerama na trgovima, dok su plesači uvežbavali svoju tačku za praznik. Đaci i studenti marširali su kroz grad do spomenika Kim Il Sungu, gde su mu odali počast.

 Keri i Rasmusen moguće mete
Keri i Rasmusen moguće mete

„Musudan“ cilja Japan i baze SAD♦ Raketa „musudan“, poznata je i kao „nodong-B“ ili „taepodong-X“, raketa je srednjeg dometa do 3.000 kilometara.♦ Njene mete mogu da budu Japan, Okinava i američke baze na Pacifiku.

Vočkon statusi pripravnosti4. stepen mirnodopski period3. stepen ozbiljna pretnja2. stepen predratno stanje1. stepen ratno stanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track