Severnom Korejom upravlja tetka Kim?!
Foto: Rojters

Vladar iz senke

Severnom Korejom upravlja tetka Kim?!

Planeta -
Uticaj Kim Džong-hui proizlazi iz činjenice da je bila bliska svom ocu, pokojnom "večnom predsedniku" Kim Il-sungu, ali i iz priče da ju je, navodno, njen brat, "dragi vođa" Kim Jong-il, angažovao da uglanca imidž i autoritet Kim Jong-una

PJONGJANG - Mladi vođa Kim Džong-un možda je formalno na čelu režima u Severnoj Koreji, ali sve konce zapravo vuče njegova tetka Kim Kjong-hui (66), koja je u vrhu tamošnje vlasti već 40-ak godina.

Njen uticaj proizlazi iz činjenice da je bila bliska svom ocu, pokojnom "večnom predsedniku" Kim Il-sungu, ali i iz priče da ju je, navodno, njen brat, "dragi vođa" Kim Džong-il, angažovao da uglanca imidž i autoritet Kim Džong-una.Ona je često jedina ženska osoba koju se može videti u društvu partijsko-generalske vrhuške na službenim fotografijama u Pjongjangu, a navodno ni njen suprug Jang Sung-taek nije ništa manje uticajan od nje.Poslednji put oboje su viđeni kako stoje pored Kim Jong-una prošlog vikenda na sednici partijskog Centralnog komiteta. Baš je tada Kim obećao da će nastaviti da razvija nuklearno naoružanje nazivajući ga "nacionalnim blagom".Tetka Kim je navodno 2003. godine iz nepoznatih razloga pala u nemilost "dragog vođe" pa je nestala iz javnog života, ali naglo se vratila 2010. kao generalka sa četiri zvezdice. U nemilosti li ne, sve vreme svoje odsutnosti iz javnosti vodila je jedini severnokorejski restoran brze hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track