SIGURNA INVESTICIJA: Nemci i Austrijanci masovno kupuju zlato!

Povoljan momenat

SIGURNA INVESTICIJA: Nemci i Austrijanci masovno kupuju zlato!

Austrija -
Investitori, ali i obični građani, koriste pad cene zlata u nadi će ona uskoro opet skočiti, u šta ih uveravaju bankarski specijalisti za ovo tržište

BEČ - Sve veći broj Nemaca i Austrijanaca kupuje zlato, čija cena za uncu (31,10 grama) trenutno iznosi oko 960 evra, što je znatno manje nego u jesen 2012. kada je unca koštala oko 1.400 evra.

Investitori, ali i obični građani, koriste pad cene zlata, u nadi će ona uskoro opet skočiti. U to ih uveravaju i neki bankarski specijalisti za ovo tržište, koji kažu da su zlato uglavnom prodali svi koji su imali veće količine za prodaju. Istovremeno, količina zlata u opticaju veoma sporo raste, pa je sigurno da će cena ponovo ići gore.

Inače, potražnja za zlatom konstantno raste. Istraživanja pokazuju da je, od početka 20. veka do danas, svaki čovek u svetu, u proseku, posedovao između 0,6 unci i 0,85 unci. U vreme neočekivanih političkih ili ekonomskih turbulencija, zlato je faktor stabilnosti. Ono je poslednja visokolikvidna rezerva koja može da se proda u bilo koje vreme. Većina eksperata savetuje imućnijim ljudima da imaju određeni deo imovine u zlatu.

"Bečki filharmoničari“ (na slici) jedan je od prodavanijih investicionih zlatnika u svetu. Sadrži jednu uncu skoro potpuno čistog zlata (999/1000); nominalni natpis na zlatniku je 100 evra, ali se prodaje u skladu s berzanskom cenom zlata, koja je krajem juna iznosila oko 960 evra za čistu uncu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track