Silovateljima mlade Indijke smrtna kazna?!

Monstrumi

Silovateljima mlade Indijke smrtna kazna?!

Planeta -
Indijka koja je ranije ovog meseca silovana u autobusu u Nju Delhiju preminula je sinoć od povreda unustrašnjih organa u bolnici u Singapuru

NJU DELHI - Indijska policija optužila je danas za ubistvo šestoricu muškaraca koji su ranije ovog meseca silovali i pretukli 23-godišnju devojku preminulu sinoć u bolnici u Singapuru.

Portparol policije Nju Delhija Radžan Bagat kazao je da će se silovatelji, ako budu proglašeni krivim, suočiti sa smrtnom kaznom, u slučaju zbog kojeg su Indijci na protestima širom zemlje zatražili zaštitu žena od seksualnog nasilja i strožije kažne za silovatelje.

Indijka koja je ranije ovog meseca silovana u autobusu u Nju Delhiju preminula je sinoć od povreda unustrašnjih organa u bolnici u Singapuru, a indijske vlasti pozvale su na smirenost sunarodnike, koji su u znak protesta izašli na ulice prestonice.

Policija je uhapsila šest muškaraca zbog sumnje da su 16. decembra silovali studentkinju u autobusu u pokretu. Napadači su nju i njenog prijatelja prebili čeličnim šipkama, dok su satima vozili autobus gradskim ulicama, čak i pored policijskih punktova. Na kraju su ih svukli i ostavili ih na putu.

Taj događaj izazvao je masovne proteste u Nju Delhiju i drugim indijskim gradovima na kojima je od vlade traženo da stane na kraj svakodnevnom maltretiranju žena.

Demonstranti su tražili i smrtnu kaznu ili kastraciju za silovatelje, koji po zakonu mogu da budu osuđeni na doživotnu robiju.

U jutrošnjem saopštenju, šef policije Nju Delhija Neradž Kumar pozvao je na smirenost, pošto je stanovništvo počelo da se okuplja nakon vesti o smrti silovane Indijke. Policija je zabranila pristup gradskoj četvrti u kojoj se nalaze sedište vlade i predsedništvo.

Indijski premijer Manmohan Sing kazao je da shvata bes sunarodnika i poručio je da vlada razmatra kazne za zločine kakvo je silovanje "kako bi povećala bezbednost žena", prenose svetske agencije.Šef lokalne vlade Šila Dikšit takođe je pozvao na mir i poručio da će "veoma brzo biti donete čvrste odluke" kako bi se zaštitile žene u tom gradu.

Policija je poručila da će tolerisati mirne proteste samo u određenim četvrtima. Stotine policajaca nalaze se na ulicama Nju Delhija kako bi sprečile eventualne nemire.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track