Simić: Dačića i Tačija neće dočekati aplauzima

Reakcije

Simić: Dačića i Tačija neće dočekati aplauzima

Politika -
"Pretpostavljam da je pritisak iz Brisela bio toliko veliki da je do njega moralo doći pre nego što je napravljena platforma, utvrđeni ciljevi pregovora, pre nego što su se smirile strasti nakon objavljivanja Strategije o proširenju EU", rekao je Simić

BEOGRAD- Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da će susret premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, ako ništa drugo, smiriti tenzije Beograda i Brisela i krizu u njihovom odnosu.

Simić je ocenio da će sastanak u Briselu izazvati dosta kontraverznih reakcija, a da ni Dačića u Beogradu, ni Tačija u Prištini zbog toga neće "dočekati aplauzima".

"Mislim da je posle sastanka najzadovoljnija Ketrin Ešton, jer će imati nesto da pokaže na dodeli Nobeolove nagrade za mir. Što se tiče Tačija, nisam siguran da će ga sacekati aplauzi, Dačića sigurno neće u Beogradu", rekao je Simić.

On smatra da bi bilo bolje da je do trojnog sastanka došlo posle platforme, koju, kaže, Beograd još uvek nema.

"Pretpostavljam da je pritisak iz Brisela bio toliko veliki da je do njega moralo doći pre nego što je napravljena platforma, utvrđeni ciljevi pregovora, pre nego što su se smirile strasti nakon objavljivanja Strategije o proširenju EU", rekao je Simić.

On je naveo da je sastanak Dačija i Tačija "proizvod" diplomatije Ešton, kako bi EU pokazala da se dijalog približava i da ima formulu uspeha.

"Po tom pitanju moram da ostanem dosta skeptičan, jer dosadašnji tok posredovanja EU između Beograda i Prištine nije doneo mnogo toga dobrog", zaključio je Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track