Simić: Poseta Obame Srbiji kulminacija odnosa dve zemlje

Uzlet saradnje

Simić: Poseta Obame Srbiji kulminacija odnosa dve zemlje

Politika -
Simić je oceno da je susret Nikolića i Obame lep trenutak i naglasio značaj uspostavljanja ličnih odnosa među političarima, istakavši da je Nikolić iskusan političar

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić ocenio je večeras da postoji vidni uzlet, otopljavanje, u odnosima između Srbije i Amerike, ističući da se znaci poboljšanja vide i u izjavama koje su pratile nedavni susret u Njujorku srpskog predsednika Tomislava Nikoliča i američkog Baraka Obame.

Ti odnosi bi trebalo da kulminiraju, ukoliko budu išli u svim pravcima kako valja, u privrednoj, političkoj, vojnoj saradnji, pretpostavljam posetom Obame Beogradu, rekao je Simić u navodeći da bi to bila snažna potvrda i rezultat tog uzlaznog trenda.

Simić, koji je Direktor Centra za studije SAD na FPN, povodom izjave Obame da Srbija ima njegovu podršku u svemu što radi, ocenio je da ona pokazuje dobar uzlazni trend i ohrabrenje da se saradnja dve zemlje nastavi.

Simić je takođe oceno da je susret Nikolića i Obame lep trenutak i naglasio značaj uspostavljanja ličnih odnosa među političarima, istakavši da je Nikolić iskusan političar.

Komentarišuci ocenu predsednika Nikolića da Srbija ne bi bila bombardovana da je predsednik bio Obama, Simić je rekao da su Obama i Bil Klinton dva različita tipa predsednika.

Simić kaže da je Klinton brže donosio odluke, da je bio je pritisnut aferom Levinski i imao nekoliko poznatih "jastrebova" u neposrednoj blizini, dok je Obama temeljniji u donošenju odluka, promišljeniji i, kako kaže, iscpreo bi sve druge opcije pre upotrebe sile.

On ističe i da je realizmom naše politike u odnosu na problem Kosova i Metohije došlo do otopljavanja odnosa sa Amerikom jer je to važno pitanje regiona.

Takođe je rekao da srpska vlast sada pokušava da pokrene unutrašnje potencijale društva koje je dugo bilo ekonomski umrtvljeno i sada je u ekonomskoj krizi, pa su posete premijera Ivice Dačica pokušaj da se podstakne privredna saradnja što je važno za celokupne odnose dve države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track