SINIŠA MALI OBRAZLAŽE PROGRAM: Beograd na vodi je istorijska šansa ovog grada!
Foto: Tanjug

Izlaganje počeo citatom Duška Radovića

SINIŠA MALI OBRAZLAŽE PROGRAM: Beograd na vodi je istorijska šansa ovog grada!

Beograd -
On je rekao da je u prethodnih nekoliko meseci mnogo toga urađeno da se ubrzaju radovi na tom kapitalnom projektu. i da će do kraja završetka projekta na njemu budit uposleno 200.000 ljudi

BEOGRAD - Prvi prioritet nove vlasti u Beogradu biće konsolidacija gradskih finansija koja će se sastojati u agresivnim merama štednje, smanjenju neposrednih troškova i podsticanjem investicija i zaposlenosti, rekao je danas kandidat za gradonačelnika Beograda Siniša Mali.

Mali je, obazlažući svoj program pred odbornicima u Skupštini grada Beograda, rekao da će među prioritetima biti i povećanje efikasnosti gradske uprave, kao i vođenje odgovorne socijalne politike.

Paralelno sa rebalansom republičkog budzeta, istakao je Mali, u narednih nekoliko nedelja izaći će se i sa predlogom budzeta grada koji će u sebi sadržati predloge mera za poboljšanje života svih Beograđana.Mali je rekao da se mora raditi na podsticanju investicija i zaposlenosti, navodeći da "Beograd treba da bude grad kranova, gradilišta i dizalica".

On je rekao da je velika čast i obaveza biti kandidat za gradonačelnika u gradu koji su vodila mnoga slavna imena, navodeći i da ga podrška građana koji su glasali za listu oko SNS obavezuje da sprovede korenite reforme.

Mali je rekao da je za pet meseci, koliko je vodio Privremeni organ, taj organ uspeo da stabilizuje gradske finansije i pripremi osnove za novu politiku, ali i naglasio da je finansijska situacija u Beogardu veoma teška, podsetivši da je na kraju prošle godine Beograd imao ukupne obaveze od 1,18 milijardi evra.

On je rekao da će se grad posvetiti finansijskoj konsolidaciji javnih preduzeća, kao i da će se raditi na povećanju efikasnosti javnog prevoza.Kao važne projekte u grdu, Mali je istakao Beograd na vodi, Prokop, novu autobusku stanicu, novu liniju BG voza, izgradnju četiri podzemne garaže, uređenje deponije u Vinči, pitanje izgradnje Beogradskog metroa.

Govoreći o projektu Beograd na vodi, Mali je rekao da je to istorijska šansa za razvoj grada i da je u prethodnih nekoliko meseci mnogo toga urađeno da se ubrzaju radovi na tom kapitalnom projektu."Radili smo sve što je u našoj moći da do kraja godine, a najkasnije do marta, krene sa izgradnjom Beogradske kule...U situaciji smo da imamo šansu i jedan od prioriteta će nam biti da taj projekat završimo", rekao je Mali dodajući da do kraja završetka projekta na njemu treba da bude uposleno 200.000 ljudi.

On je naveo da će se kapitalni projekti raditi na transparentan i efikasan način i ne kroz zaduživanja, već kroz javno privatno partnerstvo.Mali je istakao da do kraja mandata nove gradske vlasti neće biti nijedne crne tačke kod škola, da će ""školicajac"" biti u svakom školskom dvorištu, kao i da će prioritet imati rekreativni sportovi.

Napominjući da je Beograd kulturna prestonica, Mali je rekao da će kadrovski, ali i finansijski, koliko to mogućnosti budu dozvoljavale osnažiti ustanove kulture.On je najavio obnovu Sava centra, kao i rekonstrukciju i otvaranje Narodnog muzeja napominjući da će grad ulagati u kulturu jer ""duboku veruje da je kulturni duh Beograda njegova najveća vrednost"".

Govoreći o povećanju efikasnosti Gradaske uprave, Mali je naveo uvođenje elektronaske uprave i promene radnog vremena gradskih sekretarijata.Kao prioritet Gradske uprave, Mali je naveo odgovornu socijalnu politiku jer se, kako je rekao, mora obezbediti ekonomska stabilnost, ali i omogućiti normalan život građanima pre svega najugroženijima.

On je uveren da će kapitalni projekti, koje je pomenuo, promeniti grad i da će građani živeti bolje.

Siniša Mali je izlaganje počeo citirajući Duška Radovića: "Ko je imao sreće da jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu.

"Ja sam imao sreće i probudio sam se u Beogradu kao kandidat za gradonačelnika," rekao je Mali.Na kraju, on je obraćanje završio citiranjem Mome Kapora: ""Ostaćemo zauvek njegovi dobrovoljni zatočenici koji su između bezbroj gradova izabrali baš Beograd da u njemu prožive svoj jedini život koji im je dat.

"Kakav ću biti gradonačelnik pokazaće vreme, ali siguran sam da ću biti gradonačelnik koji sa svojim timom voli Beograd i zahvalni smo na prilici da učinimo nešto za svoj grad"", zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track