Siniša Mihajlović: Ne znam zbog čega Hrvati mrze ćirilicu
Foto: Dado Djilas

Intervju, selektor fudbalera Srbije

Siniša Mihajlović: Ne znam zbog čega Hrvati mrze ćirilicu

Fudbal -
Rođen sam i odrastao sam u tom gradu, u moje vreme su oba pisma bila ravnopravna

Lekcija iz pravopisa.Selektor reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović žali što su mediji u Hrvatskoj shvatili njegovo fotografisanje sa ćiriličnim natpisom „Vukovar“ na majici kao provokaciju. Kad je reč o ugovoru sa FSS, Mihajlović ističe da o tome još nije bilo reči, a najave mogućeg povratka Adema Ljajića u nacionalni tim su bez osnova dok god igrač ne bude odlučio da peva himnu „Bože pravde“.Kako vam se čine komentari iz Hrvatske povodom vaše fotografije iz Kardifa?- Nisam želeo da provociram. Dečko je došao iz Austrije, doneo majicu, zatražio da se slikamo i pitao me da li može fotografiju da stavi na svoj Fejsbuk. Pristao sam jer nisam video ništa provokativno u svemu tome. Uostalom, priznao bih sad, znate da se nikad nisam krio i prebacivao odgovornost na druge. Ja sam rođen i odrastao sam u Vukovaru, u moje vreme ravnopravno su se pisala oba pisma, pa ne vidim zašto se stvara toliko buke oko ćirilice - rekao je Mihajlović.Šta se tačno dešava s novim ugovorom sa FSS?- Ništa jer me niko još nije zvao da razgovaramo. Moram da sačekam ko će doći u FSS, da li će mi ti novi ljudi ponuditi posao i da li ću ja pristati da radim s novim rukovodstvom. Ako mi se ne svide, neće biti ništa od razgovora.Da li ste osetili da se promenilo raspoloženje navijača prema vašem radu posle mečeva s Hrvatskom i Velsom?- Promena raspoloženja prema trenerima u zavisnosti od rezultata je normalna pojava svuda u svetu. Napredujemo pojedinačno i kao ekipa, i zato sam siguran da će biti još bolje u budućnosti. Morali smo da prođemo ovaj put, za koji sam od starta ubeđen da je ispravan i jedini mogući. Svesno sam izvršio podmlađivanje i doveo do toga da sad navijači kažu: „Ko je lud da ne pozove Markovića ili Mitrovića u reprezentaciju.“ Ja se pitam samo koliko ih je isto to mislio kad sam sve te igrače prvi put pozvao.Kad se Ljajić vraća u reprezentaciju?- Ostao je isti uslov - onda kad bude počeo da peva himnu. Ne zabranjujem mu ja da se klanja Alahu, ne tražim mu da ne poštuje svoju veru... Himnu moraju da pevaju svi dok sam ja selektor.

Ova slika je iziritirala Hrvate... Mihajlović s navijačem
Ova slika je iziritirala Hrvate... Mihajlović s navijačem

Štimac u pravu za četnikeDa li ste pročitali izjavu vašeg kolege Štimca povodom fotografije, kad se dotakao i ćirilice i četnika kao priznatih antifašista iz Drugog svetskog rata?- Sve je rekao kako jeste i na kraju dodao da je nacionalno svestan. Takav i treba da bude!

Igrače ne mogu da kupimDa li se slažete da u igri još ima dosta problema?- Tačno je to, moramo još da radimo i prikupimo iskustvo. Međutim, narod mora da bude svestan toga da reprezentacije nije klub i ne može se kupiti ono što fali timu. Naši igrači su najbolji koje imamo.

Sličnost s VučićemU intervjuu Tanjugu Mihajlović je rekao da uviđa sličnosti u svom radu i u onome što čini Aleksandar Vučić.- U zemljama poput naše svi se razumeju u politiku i fudbal. Nas dvojica izabrali smo teži put za dobro sutrašnjice, vršimo teške zahvate danas, odričemo se dobiti u rukama kako bismo realizovali višegodišnji projekat. Obojica verujemo da je zdrav sistem bolji od sitne trenutne dobiti. Zato trpimo kritike, ali smo jači od njih i hrabro ćemo nastaviti dalje - rekao je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track