SKANDAL: Hilari Klinton štitila dilere, pedofile i silovatelje

Kriminalci u američkoj diplomatiji

SKANDAL: Hilari Klinton štitila dilere, pedofile i silovatelje

Planeta -
Ambasadori SAD i pripadnici službi bezbednosti ogrezli u kriminal, a svaka istraga o njima bila stopirana tokom mandata bivše državne sekretarke

VAŠINGTON - Nedolično ponašanje Amerikanaca po svetu.Bivša američka državna sekretarka i žena nekadašnjeg predsednika SAD Hilari Klinton našla se ponovo usred velikog skandala. Nakon što je njen i ugled američke diplomatije, na čijem je čelu bila od 2008. do 2012, poljuljan posle ubistva ambasadora SAD u Libiji prošle godine, u javnost su sada procurile informacije da među diplomatama ima pedofila, silovatelja i švercera droge, a da su istrage o njima stopirane ili sabotirane.Napastvovao stranceAmerički mediji objavili su podatke iz izveštaja inspekcije Stejt departmenta u kojem su navedena sva kriminalna dela pojedinih agenata i diplomata u vreme Hilari Klinton. Prema izveštaju, optuženi agenti pripadaju službi za obezbeđenje Stejt departmenta, u kojoj radi 70.000 ljudi, ali na spisku kriminalaca ima i ambasadora.Tako je, na primer, još aktuelni ambasador SAD u Belgiji Hauard Gatman optužen za plaćanje usluga prostitutkama, ali i za seks s maloletnicima! Iako on poriče optužbe, u izveštaju se navodi da je zbog toga bio opozvan i da je u Vašingtonu 2012. trebalo da bude sprovedena istraga o celom slučaju. Međutim, podsekretar Stejt departmenta Patrik Kenedi, po funkciji odmah ispod Hilari Klinton, naredio je da se istraga obustavi, te je Gatman vraćen u Brisel.Prema navodima iz izveštaja, radnik obezbeđenja američke ambasade u Bejrutu u Libanu seksualno je napastvovao strance koji su radili kao čuvari. Isti čovek bio je optužen za slične napade tokom zadataka u Bagdadu u Iraku, a moguće i u Kartumu u Sudanu i Monroviji u Liberiji.Švercovali drogueViši inspektor koji je započeo istragu o seksualnom prestupniku nije dobio dovoljno vremena da završi posao. Otkriveno je i da su pojedini zaposleni u američkoj ambasadi u Bagdadu švercovali drogu, a da su njome snabdevali i zaposlene u obezbeđenju. Agent koji je poslat da istraži slučaj bio je sprečen da završi posao. Takođe, u izveštaju piše da su pripadnici službe za obezbeđenje Hilari Klinton angažovali prostitutke kad god bi s njom išli u inostranstvo.

Aktuelni ambasador SAD u Belgiji Hauard Gatman optužen za plaćanje usluga prostitutkama, ali i za seks s maloletnicima
Aktuelni ambasador SAD u Belgiji Hauard Gatman optužen za plaćanje usluga prostitutkama, ali i za seks s maloletnicima

Propade joj predsednička kandidaturaAmerički mediji navode da bi najnoviji skandal mogao ugroziti plan Hilari Klinton da se kandiduje za predsednicu SAD 2016. Naime, već dugo se priča da Klintonova želi da postane prva žena predsednik SAD posle mandata Baraka Obame. Tamošnji mediji čak pišu da je Bil Klinton podržao Obaminu kandidaturu za drugi mandat da bi njegova žena za četiri godine došla na to mesto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track