SKANDAL: Makedonski vojnici prelaze u bugarsku vojsku!
Foto: AP

Pečalba zbog starosti

SKANDAL: Makedonski vojnici prelaze u bugarsku vojsku!

Planeta -
Deo makedonskih vojnih profesinalaca je potvrdio "prijavu kod Bugara", uz objašnjenje da su razlozi isključivo egzistencijalne prirode

SKOPLJE- Grupa otpuštenih profesionalnih vojnika Armije Makedonije (ARM), zbog prekoračenja propisane starosne granice od 38 godina, pismom ambasadi Bugarske u Skoplju, zatražila je obezbeđenje neophodnih uslova za prezalak u jedinice vojske istočnog suseda.

Time je potvrđena osnovanost informacija iz Sofije, sa izjavama predstavnika bugarske VMRO, koji insistiraju da premijer Plamen Orešanski i ministar odbrane Angel Najdenov uspostave kontakte sa bivšim vojnicima ARM i da ih uključe u sastav bugarskih oružanih snaga.

Deo makedonskih vojnih profesinalaca je potvrdio "prijavu kod Bugara", uz objašnjenje da su razlozi isključivo egzistencijalne prirode.Koordinator grupe otpuštenih profesionalnih vojnika Ilija Todev je izjavio da su oni sada "na ulici" u kategoriji socijalno ugroženih, otkako im je istekao ugovor o angažmanu u ARM.

Zvanično je iz Ministarstva odbrane proteklih godina ukazivano da su oni teret i da opterećuju vojni budžet, uprkos činjenici da je među njima i znatan deo ljudi sa sertifikatima i priznanjima i učešćem u raznim mirovnim misijama u svetu, od Iraka do Avganistana.

Zbog pogoršanog stanja u ARM, kako tvrdi Todev, vojsku napuštaju i oficiri - poručnici, kapetani, majori... i odlaze u inostranstvo u "pečalbu".

Iz Nezavisnog sindikata profesionalnih vojnika Makedonije najavljuju da će Vladi premijera Nikole Gruevskog uputiti zahtev za "dodatno ozbiljno razmatranje zahteva otpuštenih vojnika", kako bi se sprečio njihov "transfer" u jedinice bugarske vojske.

- Ovi profesionalni vojnici su obespravljeni i ostavljeni bez posla. A za njih ne postoji smetnja da u saglasnosti sa zakonskim rešenjem, budu vraćeni na posao do svoje 45. godine - kaže penzionisani general policije, lider opozicione stranke "Dostojanstvo", Stojanče Angelov i podseća da su svi ti otpušteni vojnici, zajedno sa njim, bili učesnici rata 2001. protiv paravojnih grupacija pobunjenih Albanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track