SKANDAL U AMERICI: Guverner blokirao saobraćaj da bi se osvetio Srbinu!
Foto: Youtube

Kolaps u Njujorku

SKANDAL U AMERICI: Guverner blokirao saobraćaj da bi se osvetio Srbinu!

Planeta -
Skandal je dospeo u javnost, kada je otkriveno da su Kristijevi saradnici odlučili da kazne gradonačelnika Marka Sokolića, jer nije želeo da da podršku političku podršku na izborima

Saradnici guvernera Nju Džersija i jednog od vodećih kandidata republikanaca na predsedničkim izborima 2016. godine Krisa Kristija, upleteni su u aferu koja poslednjih dana pogađa javnu scenu u SAD, a u kojoj se „pominju“ Srbi, Hrvati i politička osveta.Kristi je prvo negirao da su njegovi saradnici umešani u aferu, da bi na današnjoj konferenciji za novinare priznao da jesu, rekavši da nije znao ništa o tome.

Skandal je dospeo u javnost, kada je otkriveno da su Kristijevi saradnici odlučili da kazne demokratskog gradonačelnika mesta Fort Li, Marka Sokolića, jer nije želeo da da podršku političku podršku na izborima, pa je u mejlovima koji su otkriveni pronađeno da piše da će „nastupiti teški dani za tog malog Srbina“.

Kristijevi saradnici su „osvetu“ sproveli, tako što su zatvorili na više dana nekoliko traka na mostu Džordž Vašington koji povezuje Fort Li sa Njujorkom, izazvavši potpuni haos u mestu, u koje nisu mogla normalno da dolaze kola Hitne pomoći, snabdevanje, školski autobusi, a bio je i otežan putnički saobraćaj za sve građane.

Kako pišu Njujork tajms i Volstrit žurnal, za zatvaranje saobraćajnih traka na mostu nije bilo nikakvog opravdanja niti potrebe, i ceo događaj predstavlja političku osvetu gradonačelniku Fort Lija koji nije želeo da pruži podršku Kristiju.Mark Sokolić, gradonačelnik Fort Lija

List Njujork dejli njuz u današnjem broju navodi da su Kristijeve šanse na predsedničkim izborima 2016. godine, nakon ovog političkog skandala nepovratno izgubljene.

„Vreme je za saobraćajne probleme u Fort Liju“, napisala je Kristijeva zamenica šefa kabineta Bridžet En Keli u pismu upućenom Dejvidu Vajldstajnu, šefu Odseka za saobraćaj u Njujorku i Nju Džersiju, koga je guverner ranije postavio na to mesto.

Posle nekoliko nedelja, Vajldstajn je doneo odluku da zatvori dve od tri trake na mostu Džordž Vašington, koji važi za jedan od najprometnijih na svetu. „Biće ovo težak novembar za malog Srbina“, napisao je tada ovaj američki zvaničnik u odgovoru Kelijevoj, misleći na gradonačelnika Sokolića.

Međutim, američki mediji ističu da je Sokolić u stvari hrvatskog porekla, ali da je zbog prezimena Vajldstajn očigledno pomislio da se radi o Srbinu.

Sokolić je rekao da je zgrožen ponašanjem Kristijevih saradnika i da on, koji ima mnogo prijatelja među Srbima, ovakvu izjavu smatra uvredljivom za srpski narod.Tokom saobraćajnog kolapsa, jedna žena stara 91 godinu preminula je pošto kola Hitne pomoći nisu uspela da stignu na vreme da je prebace u bolnicu.

Kristi je prvo negirao da su njegovi saradnici umešani u ceo slučaj, da bi na današnjoj konferenciji za novinare priznao da jesu, rekavši da je osramoćen i ponižen ovim događajem i dodao da je Bridžet En Keli otpuštena iz njegovog tima.

„"Ništa nisam znao o tome, Keli me je lagala o celom slučaju"“, istakao je guverner Nju Džersija.

Zakonodavna komisija ove američke države će kasnije tokom dana saslušati Vajldstajna, nakon čega će biti poznata njegova dalja sudbina.

http://www.youtube.com/watch?v=UhD6ZBv2hZ4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track