Gotovina: Ovo je bila pravna Oluja, opet smo pobedili
Foto: Tanjug

Zločin bez kazne

Gotovina: Ovo je bila pravna Oluja, opet smo pobedili

Crna Hronika -
Ovo je tačka na i. Ovo je bila pravna oluja, pobedila smo. Rat pripada istoriji, rekao je Gotovina
1 / 6 Foto: Fonet

ZAGREB - Hrvatski general Ante Gotovina izjavio je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu da je ovo bila pravna Oluja.

"Ovo je naša zajednička pobeda. Ovo je tačka na i. Treba se okrenuti budućnosti, svi zajedno se trebamo okrenuti budućnosti. Hvala institucijama hrvatske države koje su nas podržale. Zahvalan sam predsedniku Republike, predsedniku Vlade, ministru obrane i ministru pravosuđa te ministarstvu spoljnih poslova u Den Hagu. Budućnost je u našim rukama,. Hvala vam i sretno! Ovo je tačka na i. Ovo je bila pravna oluja, pobedila smo. Rat pripada istoriji", rekao je Gotovina.

Posle generala Gotovine okupljenima se obratio i Mladen Markač.

" Moram da zahvalim svima vama koji ste bili uz nas kada nam je bilo najteže. U srcu sam uvek nosio svoju domovinu...Znao sam da nije bilo zločinačkog poduhvata i da je hrvatska vojska i policija časno odigrala svoju ulogu...Srećan sam što će u budućnosti svaki Hrvat i njegovi naslednici bilo gde u svetu reći imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez okakve mrlje...Srećan sam što ćemo u svetu moči s ponosom da govorimo naša domovina Hrvatska...Neka u njoj žive svi dobronamerni ljudi. Oni koji dođu i oni koji žele Hrvatskoj dobro..U ratu smo izvojevali pobedu koja ulazi u svetske analize vojnih pobeda...Ali od sada bez ikakve mrlje...Slatka je sloboda,...Hrvatska je stvorila hravtsku oružanu silu koja je pobedila agresora u izvojevala svoju slobodu",poručio je Markač.

Praćeni najbližim saradnicima generali su otišli na misu u Zagrebačku katedralu, gde ih je dočekao nadbiskup Josip Bozanić.

Na misi u zagrebačkoj katedrali nadbiskup Bozanić zahvalio je generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču što su patnju koju su proživeli nosili tako dostojanstveno. "Samo vi i Bog znate šta vam je bilo u srcu. Hrvatska nije tražila tuđu nesreću, branila je svoje. Zahvaljujemo bogu za domovinu, naglasio je Bozanić.

Gotovini i Markaču obratio se rečima: Hrvatska vas i danas treba, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.Posle mise generali su se uputiti na svečanu večeru kod predsednika Ive Josipovića.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović je poručio da su dvojica generala "nosili teret tuđeg zločina" i da Hrvatska za koju su se borili treba da bude mesto za svakog čoveka.

"Siguran sam da je presuda podsticaj da gradimo takvu Hrvatsku kao državu koja brine o pravu i u kojoj će biti kažnjen ko je počinio zločin", rekao je Josipović pred aktivnim i penzionisanim generalima.

On je kazao da je današnji dan lep za Hrvatsku jer je dobijena i sudska potvrda da su "pobedili pravo i pravda", da generali nisu krivi za zločine koje su im stavili na teret i da "odbrana teritorija nije bila zločinački poduhvat".

"Danas smo videli koliko naši ljudi vole domovinu i koliko su zahvalni onima koji su je odbranili", rekao je Josipović.

Izrazivši zahvalnost generalima, Josipović je naglasio njihov doprinos u ratu i žrtvu u miru.

"Nosili ste teret tuđeg zločina i snosili odgovornost za tuđe greške", rekao je i podržao poruke Gotovine i Markača građanima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u kojima su, prema rečima hrvatskog predsednika, pogledali u budućnost i izjavili da zemlja treba da ide napred i da u njoj za koju su se borili treba bude mesta za svakog čoveka.

Josipović je rekao da današnji skupovi pokazuju koliko Hrvati vole svoju domovinu i koliko su je spremni graditi okrenutu s pogledom u budućnost.

"Vrata su vam širom otvorena, jer ste zadužili Hrvatsku", rekao je Josipović.

Zahvalivši na dočeku, Gotovina je rekao da je danas za njega srećan dan jer je iza njega "bio neizvestan maraton s mnogo prepreka koje nije razumeo jer nije pravnik".

Rekavši da je stalno verovao da će sudije doneti pravednu i pravilnu odluku, Gotovina je naglasio da je rat 90-ih čist i da pripada istoriji.

"On je temelj na kome gradimo budućnost", rekao je Gotovina.

Markač je rekao da je bio ponosan stvaranjem elitne vojske i na sve koji su je stvarali.

"Ponos mi je bio srušen optužbom da sam deo zločinačkog poduhvata. Mislio sam da ću umreti ako se donese takva odluka", rekao je.

"Sad kad je presuda doneta na takav način da me ispunjava ponosom, srećan sam da će sve generacije nakon nas moći s ponosom govoriti da imamo profesinalnu vojsku i da smo odradili jednu od istorijskih bitaka koje će se učiti na akademijama", rekao je Markač.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač izašli su danas iz pritvora u Sheveningenu i u Zagrebu sleteli oko 16.10. Na izlasku iz aviona dočekali su ga njegovi ratni saborci i premijer Vlade Hrvatske Zoran Milanović. U špaliru su bili gotovo svi ministri i predstavnici hrvatskg Sabora. Tu je bio i general Ivan Čermak, koji je nešto ranije oslobođen optužbi u Hagu. Dočekalo ih je i hiljadu građana i pripadnici Turopoljske straže. Vatrogasna jedinica je avion s Gotovinom i Markačem dočekala "vodenim pozdravom", šmrkovima su kreirali vodeni luk u čast generala.

Gotovina je mahao prema kamerama, ali po protokolu nije se obratio novinarima.Kako saznajemo, najbližim je rekao da nije očekivao oslobađajuću presudu Haškog suda i da se oseća sjajno.

Ne", odgovorio je kratko Gotovina na pitanje novinara je li očekivao oslobađajuću presudu. Upitan kako se oseća takođe je kratko odgovorio - "Sjajno!".

Gotovina i Markač oko 16. 35 krenuli su na Trg bana Jelačića, gde se okupilo više od 80.000 ljudi. Ore se Tompsonove pesma da će Srbe hrvatska ruka stići i u Srbiji i vijore hrvatske zastave. Očekuje se da će se okupljenima obratiti generali Gotovina i Markač, a potom će se u 18 časova u katedrali održati misa zahvalnica. Posle mise generali će se uputiti na svečanu večeru kod predsednika Ive Josipovića.

Podsetimo, holandska policija na motorima i policijskim vozilom dopratila je konvoj kombija sa zatamnjenim prozorima na aerodrom u Roterdamu odakle su Gotovina i Markač oko 15 sati poleteli za Zagreb.

Po hrvatske generale došli su u Roterdam avion Vlade Hrvatske ministri Ante Kotromanović i Predrag Fred Matić i Gotovinina supruga Dunja i sin.

Prema aerodromu Pleso krenuo je premijer Zoran Mlanović da dočeka generale. Što se tiče mera obezbeđenja, one se porede sa onim prilikom dolaska bivšeg američkog predsednika Džordža Buša. Svi atobusi gradskog prevoza i takisisti imaju natpis "Hrvatska nikada ne zaboravlja svoje heroje". Na aerodromu je oko 100 novinara.

Kako saznajemo, prevoz generala do Trga bana Jelačića organizuju braniteljska udruženja svojim ličnim vozilima, na kojem se već okupilo nekoliko stotina ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=L6TGE8WuVjE
http://www.youtube.com/watch?v=qxGlnmP6_ww
Holandska policija dopratila je konvoj kombija sa zatamnjenim prozorima na aerodrom u Roterdamu (Foto: AP/Beta)
Holandska policija dopratila je konvoj kombija sa zatamnjenim prozorima na aerodrom u Roterdamu (Foto: AP/Beta)

Danas pre podne Žalbeno veće Haškog suda poništilo je osuđujuće presude hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču za progon, deportaciju, ubistvo, nepostupanje, zločine protiv čovečnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja i izreklo oslobađajuću presudu. Sudija je naredio da se generali odmah oslobode, što je i učinjeno.

Podsetimo, konačnu presudu sudije su donele preglasavanjem, dvojica od petorice sudija su imali suprotno mišljenje.

Prema konačnoj presudi, koju je saopštio predsednik suda Teodor Meron (Theodor), operacija Oluja kojom je Gotovina zapovedao u avgustu 1995. nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanje Srba iz Kninske krajine.

Apelaciono veće je utvrdilo i da granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca nije bilo nezakonito, poništivši tako suprotan nalaz prvostepenog veća.

Budući da je prvostepeno veće postojanje udruženog zločinačkog poduhvata utemeljilo na nezakonitosti artiljerijskih napada na krajiške gradove, nalazom Apelacionog veća da ti napadi nisu bili protivpravni poništen je i prvostepeni zaključak o zločinačkom udruženju. Konačnom presudom, utvrđeno je i da odlazak srpskih civila iz Kninske krajine posle zakonitih artiljerijskih napada Hrvatske vojske ne može biti smatran deportacijom.

Gotovina, Markač i drugi koji su naredili napade na gradove u Kninskoj krajini, stoga, nisu imali nameru da deportuju stanovništvo, zaključilo je većinom glasova veće predsedavajućeg Merona. Kako je rekao sudija Meron, apelaciono veće je jednoglasno utvrdilo da je prvostepena presuda bila zasnovana na pogrešnom zaključku da su napadi na krajiške gradove bili nezakoniti zato što su artiljerijski projektili HV padali 200 metara od legitimnih vojnih ciljeva. Taj standard, koji je primenilo prvostepeno veće, sudija Meron je opisao kao "nepovezan s dokazima".

Usvajajući žalbu Gotovine i Markača, Apelaciono veće je utvrdilo da je u odsustvu nalaza o nezakonitim napadima na gradove neodrživ i ostatak prvostepene presude o postojanju udruženog zločinačkog poduvhata s ciljem da se srpsko stanovništvo protera. Gotovina i Markač oslobođeni su krivice za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini od početka avgusta do kraja septembra 1995.

Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Gotovina i Markač biće oslobođeni iz pritvora Haškog tribunala čim to bude praktično moguće. U pritvoru, Gotovina je od decembra 2005, kada je bio uhapšen, a Markač se dobrovoljno predao 2004.

Za oslobađanje Gotovine i Markača glasale su sudije Meron iz SAD, Mehmet Ginej (Guney) iz Turske i Patrik Robinson (Patrick) sa Jamajke, a protiv su bili Karmel Ađijus (Carmel Agius) sa Malte i Fausto Pokar (Pocar) iz Italije.

Podsetimo, oni su već osuđeni za progone, deportacije, nečovečno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela Srba za vreme i posle "Oluje" Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Gotovina je u vreme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

Dokumentaciono informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u "Oluji", od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 dece. U "Oluji" je s prostora Srpske Krajine proterano oko 220.000 ljudi.

Hrvatska slavi

Građani Zagreba okupljeni na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, kao i u više drugih gradova, pratili su danas izricanje presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a kada je navedeno da je žalba delimično prihvaćena i da u "Oluji" nije bilo udruženog zločinačkog preduzeća, Jelačićevim trgom odkeknuo je veliki aplauz.

Jelačićevim trgom odzvanjaju povici "Ante, Ante", Hrvatska, Hrvatska", "Vukovar, Vukovar" i pevali "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati". Prenos su iz Haga pratili TV komentatori koji nisu mogli da sakriju radost kad su čuli obrazloženje odluke suda, ističući da su pale teze o zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za zločine, odnosno propuštanja da se oni procesuiraju.

U rodnom mesu Ante Gotovine Pakoštanima na ulicama je velika radost i prava euforija. Kako je rekao načelnik opštine Pakoštane Miliovj Kurtov, meštani se nadaju da će njihov general večeras doći na slavlje u Pakoštane.

Josipović presrećan, verovao u nevinost generala
Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da je radostan zbog toga što su na slobodi Ante Gotovina i Mladen Markač - ljudi, za koje je, kako je rekao, bio uveren da su nevini.
U prvom reagovanju posle izricanja oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haškom tribunalu, Josipović je rekao:
"Radostan sam što su slobodni ljudi za koje sam bio uveren da su nevini. Drago mi je da je presuda ovakva kakva jeste jer mi smo znali da Oluja nije bila zločinački poduhvat. Zločina je bilo, ali za njih generali nisu krivi."

Slovenački mediji: Emocije preplavile HrvatskuSlovenački mediji objavili su danas vest o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i talasu emocija koji su, kako se navodi, preplavili Hrvatsku i njene građane.Ljubljansko Delo i Slovenski radio u direktnom javljanu dopisnika s Jelačićevog trga u Zagrebu preneli su atmosferu u Hrvatskoj nakon izricanja presude, ocenivši je euforičnom i prožetom emocijama i osećanjem da je pravda u drugostepenom postupku u Haškom tribunalu ispunjena.Nacionalni slovenački radio javio je da atmosfera u Hrvatskoj podseća na onu nakon "Oluje" 1995. godine.U prvim reagovanjima slovenački mediji takvu emocionalnu reakciju u Hrvatskoj ocenjuju razumljivom, s obzirom na to da se s Gotovinom i Markačem, kako navode, identifikovala cela zemlja koja je zbog teze tužilaštva o udruženom zločinačkom poduhvatu na neki način i sama bila na optuženičkoj klupi."I hrvatski stranački lideri oslobađajuću presudu označavaju kao istorijsku, a svi se slažu da tom presudom zapravo i akcija "Oluja" postaje legitimnom".Vodeći slovenački list navodi da je i prva izjava premijera Zorana Milanovića bila "prožeta emocijama", jer je rekao da mu je presudom pao kamen sa srca, ali i da se videlo koliko je tanka crta između poraza i pobede, između pravde i nepravde, jer je oslobađajuća presuda doneta "tankom" većinom, budući da su dvojica sudija glasali protiv.Slovenački zvaničnici se još nisu oglasili ovim povodom.

Pupovac: Nije dobro za pomirenjePotpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je danas da ono što je dobro za generale Mladena Markača i Ante Gotovinu, koji su u Hagu oslobođeni optužbi, nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji."Ono što je dobro za generale Markača i Gotovinu sasvim sigurno nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji. Nakon ove presude koja je dobra za generale, ostaje pitanje ko je odgovoran za ubistva, progon, uništenje i paljenje kuća, jer do sada za to još nio nije odgovarao", rekao je Pupovac.

Mesić zadovoljan Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je zadovoljstvo odlukom žalbenog veća Haškom suda u slučaju generala Gotovine i Markača i veruje kako će ta odluka dokazati da Haški sud postupa u skladu s pravnim normama, a ne sudi politički, kao što se, kako je rekao, na žalost, u Hrvatskoj do sada ne jednom tvrdilo.Mesić smatra da politizovanje odluke Haškog tribunala ne bi koristilo ni Hrvatskoj, ni slici Hrvatske u Evropi i u svetu."Presude pojedincima, ma ko oni bili i ma kakve one bile, nikada nisu bile presude svim hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i hrvatskoj državi, kao što se zlonamerno i politikantski ne jednom tvrdilo. Današnje odluke ne bi smele biti prepreka toliko potrebnom suočavanju sa istinom o prošlosti i učenju lekcija iz prošlosti. Krajnje je vreme da se Hrvatska okrene budućnosti", istaknuto je u izjavi iz kancelarije Mesića.

Kosorova: Pobeda HrvatskeOvo je zaista jedan od najsrećnijih dana u životima svih nas, poručila je danas HDZ-ova zastupnica i bivša predsednica te stranke i vlade Jadranka Kosor.Ona je izjavila da na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima apsolutno gleda kao na pobedu Hrvatske."Ovo je veličanstven dan za Hrvatsku, dokazalo se sve ono o čemu smo govorili, što smo tvrdili i u što smo bili uvereni - da je Domovinski rat bio pravedan, odbrambeni, oslobodilački, da smo imali pravo da branimo svoju zemlju i da su naši generali Gotovina i Markač bili oni koji su vodili pobedničku Hrvatsku vojsku u oslobađanju zemlje", naglasila je Kosorova.

Milanović: Pao nam je kamen sa srca

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je presudu haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali je dodao da će Hrvatska "ispuniti dug pravde" za ono gde se tokom rata ogrešila."Pao nam je kamen sa srca jer imamo srce. Trajalo je 17 godina i važno je da ljudi idu kućama svojim porodicama, ali važno je za Hrvatsku jer u svemu je bilo dosta presedana i dosta politike", rekao je on jutros u Banskim dvorima.Milanović je pola sata posle izricanja presude rekao da se zahvaljuje Gotovini i Markaču što su "izdržali ovoliko za Hrvatsku".On je dodao da po njih u Hag vladinim avionom idu ministri odbrane i pravde Fred Matić i Ante Kotromanović."Kao što ste videli, odluka je bila pođeljena 3:2, što samo govori koliko je tanka crta između istine i neistine, pravde ili nepravde. Mi je vidimo kao nepravdu", rekao je premijer.Prema njegovim rečima, radi se očigledno o "dvojci nedužnih ljudi", ali "to ne znači da je rat bio pravedan"."U tom ratu je bilo i grešaka, a za greške je odgovorna hrvatska država. Za ono gde se ogrešila, svoj će dug pravde ispuniti", rekao je Milanović.

Škare-Ožbolt se rasplakala

Posle oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred Haškim tribunalom Hrvatska je u atmosferi euforije i slavlja, dok se u studiju hrvatske televizije HRT, koja je uživo pratila izricanje presuda bivša ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt rasplakala od sreće.

"Drago mi je što pravda hoda po ovom svetu. Pravda je dostižna. Oslobodilačke akcije "Oluja" i "Bljesak" dobile su satisfakciju. Sve sumnje su raspršene", rekla je Škare-Ožbolt, koja je predsednica stranke Demokratski centar (DC).Ona je dodala da je za Hrvatsku od "izuzetnog značaja oslobađanje od stigne o zločinačkom poduhvatu i proterivanju Srba i svemu onome što se nije dogodilo".

HAG: Sudije glasale 3:2

Odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da, sa tri glasa za i dva protiv, preinači u oslobađajuću prvostepenu presudu dvojici hrvatskih general, kojom su bili osuđeni za ubistva i nasilno proterivanje sprskih civila u vojnoj akciji 1995. godine, predstavlja jedan od najvećih preokreta u 18 godina dugoj istoriji tog suda, izveštava AP.

Prvostepena presuda, podseća agencija, zadala je udarac samostvorenoj slici u Hrvatskoj kao žrtvi zlodela, a ne njihovom počiniocu, tokom rata devedsetih na Balanu.

Američka agencija prenosi da je izricanje presude izazvalo scene oduševljenja u Haškom tribunalu, kao i među hrvatskim ratnim veteranima u Zagrebu, ali i bes u Srbiji, gde je oslobađajuća presuda viđena kao novi dokaz za tvrdnje da je Tribunal antisrpski.

Čak su i liberalni Srbi upozorili da odluka stvara osećanje nepravde i mogla bi raspiriti nacionalistička osećanja, navodi AP.

AP konstatuje da ni Gotovina ni Markač nisu pokazali nikakve emocije dok im je sudija Teodor Meron čitao da su slobodni ljudi, dok su njihove pristalice na galeriji sudnice slavile i tapšale.

http://www.youtube.com/watch?v=D3lxyShJvF8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja