Skok sa ivice svemira odložen za sredu
Foto: Red Bul

Najviši slobodni pad u istoriji

Skok sa ivice svemira odložen za sredu

Planeta -
Baumgartner je trebalo da skoči sa visine od 36.576 metara, ali je misijaobustavljena zbog jakog vetra. Skok je u nekoliko navrata odlagan zbog nepovoljnih vremenskih uslova
1 / 5 Foto: Red Bul

ROZVEL - Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43) blizu Rozvela u Novom Meksiku izvodi skok sa visine od 37 kilometara, što će biti najviši i najbrži slobodni pad u istoriji. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, on će u popodnevnim časovima po našem vremenu uzleteti do stratosfere uz pomoć balona sa helijumom.

Njegova želja je da postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid, ali skok će biti moguć samo ako brzina vetra ne bude veća od 3 kph. Među mnogim opasnostima je mogućnost da se njegovo specijalno odelo pocepa pri skoku iz kapsule, što bi ga izložilo temperaturi od minus 70 stepeni, što bi izazvalo stvaranje potencijalno smrtonosnih mehura u njegovim telesnim tečnostima, što je poznato pod nazivom "ključala krv".

Kako saopštava njegov tim, Baumgartner se prethodnih dana mentalno pripremao za skok u društvu roditelja, devojke i uskog kruga prijatelja.

Skok, planiran za 14.30 po našem vremenu, zavisi od atmosferskih prilika pa je već odlagan dva puta. Feliksova kapsula još je na zemlji, a vreme skoka ponovo je pomereno pa bi, prema najnovijim informacijama, Austrijanac trebalo da skoči tek oko 19.30 po našem vremenu.

U 19.25 po našem vremenu naduvani su baloni. Poletanje se očekuje za nekoliko minuta!

Loše vreme je umalo poremetilo skok Feliksa Baumgartnera, ali su se snažni vetrovi smirili, i on je odlučio da se ipak popne u stratosferu. Vetrovi su jutros duvali brzinom od 20 metara na sat, ali su se smirili jutros po lokalnom, a popodne po srednjeevropskom, pa je Baumgartnerova ekipa počela da priprema balon za uzletanje. Da bi se popeo na željenu visinu, Baumgartneru će trebati oko dva sata. Poletanje je planirano sa poljančeta nedaleko od aerodroma u gradiću Rosvel u Novom Meksiku koji se pročuo širom sveta 1947. godine kao mesto navodnog sletanja neidentifikovanog letećeg objekta.

Među mnogim opasnostima koje očekuju skakača željnog da probije zvučni zid je mogućnost da se njegovo specijalno odelo pocepa pri skoku iz kapsule, što bi ga izložilo temperaturi od minus 70 stepeni. To bi, opet, izazvalo stvaranje potencijalno smrtonosnih mehura u njegovim telesnim tečnostima, što je poznato pod nazivom "ključala krv". Organizatori kažu da će u slučaju "tragičnog incicdenta" emitovati snimak sa 20 sekundi zakašnjenja.

U 19.50 Balon je mogao da uzleti samo uz brzinu vetra koja bi bila manja od tri kilometra na sat, ali danas su vetrovi dostizali mnogo veću brzinu. Baumgartnet je izašao iz kapsule. Skok će najverovatnije izvesti u sredu

Direktan prenos možete gledati na ovom videu!

http://www.youtube.com/watch?v=vkJ5ItzEq3M
http://www.youtube.com/watch?v=86LqxfddDh8

Srpski fotograf beleži rekordPodvig Feliksa Baumgartnera fotografisaće tri profesionalca, među kojima je i Srbin Predrag Vučković iz Beograda. On je već fotografisao dva test-skoka Austrijanca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track