Skoro 100 mrtvih u Siriji, SB UN danas glasa o rezoluciji

Skoro 100 mrtvih u Siriji, SB UN danas glasa o rezoluciji

Planeta -
Kofi Anan odlaganje zatražio zbog navodnih nagoveštaja da bi mogao da pridobije Rusiju za rezoluciju

DAMASK/NJUJORK - Sukobi širom Sirije nastavljeni su i sredu kada je, prema rečima opozicionih aktivista, ubijeno skoro 100 ljudi, uključujući troje najviših bezbednosnih zvaničnika, a Savet bezbednosti UN odlučio je da glasanje o nacrtu rezolucije zapadnih zemalja o Siriji odloži za četvrtak.

Sirijska organizacija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, koja svakodnevno od početka 16-mesečne krize u Siriji izveštava o napadima i žrtvama, tvrdi da je tokom dana ubijeno 46 civila, osam pobunjenika i 43 pripadnika režimskih snaga.

Sukobi su se, prema rečima aktivista, nastavili u većem delu prestonice, gde nasilje traje bez prestanka već četiri dana, kao i u centralnom gradu Homsu i obližnjem gradu Hami.

U Damasku su ubijeni čelnik sirijskog režimskog kriznog štaba, ministar odbrane i zet sirijskog predsednika, a samo par sati nakon ovog bombaškog napada na sedište Nacionalne bezbednosti, za koji je odgovornost preuzela pobunjenička Slobodna sirijska vojska, SAD su saopštile da uvode dodatne sankcije Siriji.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta izjavio je da napad u Damasku pokazuje da kriza u Siriji ubrzano širi, dok je portparol Bele kuće Tomi Vitor rekao da je sada jasno da predsednik Bašar al-Asad gubi kontrolu nad vlašću u zemlji.

Dodatne sankcije SAD je uveo za 28 visokih sirijskih zvaničnika, uključujući premijera i članove vlade, a novim merama je zamrznuta njihova imovina na mestima na kojima bi Amerika mogla da ima svoju jurisdikciju, dok je američkim firmama zabranjeno da sa njima posluju.

U međuvremenu, glasanje u Savetu bezbednosti o nacrtu rezolucije, kojom se sirijskom režimu preti uvođenjem sankcija, koje je trebalo da se održi u sredu u Njujorku, odloženo je za četvrtak, pošto je to zatražio specijalni međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan.

Kako javljaju agencije, Anan je odlaganje zatražio zbog navodnih nagoveštaja da bi mogao da pridobije Rusiju za rezoluciju.

Anan je osudio krvoproliće u Siriji, ističući da najnoviji napad u Damasku još više ističe potrebu za odlučnim delovanjem svetskih sila kako bi se nasilje zaustavilo i otvorio put za političku tranziciju.

Osuda napada u sirijskoj prestonici stigla je i iz Brisela, a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je poručila da najnovije nasilje ukazuje na hitnu potrebu za udruženim delovanjem Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice kako bi se sproveo Ananov mirovni plan.

Istovremeno, Kipar, koji predsedava evropskim blokom, upozorio je da EU mora da se pripremi za humanitarnu krizu u Siriji, što se tumači kao važan signal da će Brisel morati da donese političke odluke po tom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track