Skupština danas o NBS i ombudsmanu
Foto: Tanjug

Skupština danas o NBS i ombudsmanu

Politika -
Ključne novine koje donosi Predlog zakona su vraćanje nadzorne funkcije skupštini, izbor svih funkcionera NBS u parlamentu, proširivanje nadležnosti Saveta NBS, te ograničavanje ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora

BEOGRAD - Skupština Srbije počeće danas sednicu na kojoj će raspravljati o Predlogu izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije i izboru zaštitnika građana.

Jedini kandidat za tu funkciju je aktuelni ombudsman Saša Janković.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović sazvao je vanredno zasedanje na zahtev grupe od 105 poslanika, koja je i predlagač izmena i dopuna Zakona o NBS. U obrazloženju Predloga je istaknuto da se izmenama zakona "ne dira u samostalnost i nezavisnost centralne banke", a da su izmene usmerene na to da se poveća nadzor Narodne skupštine nad NBS u skladu sa ustavnim odredbama.

Ključne novine koje donosi Predlog zakona su vraćanje nadzorne funkcije skupštini, izbor svih funkcionera NBS u parlamentu, proširivanje nadležnosti Saveta NBS, te ograničavanje ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora.

Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku "usled okolnosti koje nisu mogle unapred da se predvide".

Kada je reč o izboru zaštitnika građana, predloge da Janković tu funkciju obavlja u drugom mandatu uputile su LDP, DS i SPS, sa čime se saglasila i većina poslaničkih grupa.U istupanjma u javnosti predstavnici većine poslaničkih grupa najavili su podršku ponovnom izboru Jankovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track