JOVIČIĆ (SNS): Sutra poznato ime novog gradonačelnika BG!
Foto: Tanjug

Konstitutivna sednica

JOVIČIĆ (SNS): Sutra poznato ime novog gradonačelnika BG!

Beograd -
U isto vreme se formiraju i vlada i gradska vlast i zato sačekajmo još danas pa ćemo videti da li će gradonačelnik biti Siniša Mali ili Nikola Selaković", rekao je Jovičić i dodao da su i Mali i Selaković dobar izbor za Beograđane, da imaju mnogo iskustva, rekao je Jovičić
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda počela je danas, a na njoj će biti izabrani predsednik i sekretar gradskog parlamenta kao i njihovi zamenici.

Gradonačelnik Beograda neće biti izabran danas, već kako je najavio mandatar sa sastav nove vlade Aleksandar Vučić, sutra.

14.00 - Šef odborničke grupe DS S u skupštini grada Beograda Andreja Madenović izjavio je danas da će DS S biti deo vladajuće većine kao i da će podržati predlog SNS za kandidata za gradonačelnika Beograda.

Mladenović je rekao da je ta stranka podržala izbor Nikole Nikodijevića za predsednika Skupštine i da se samim tim DS S pridružila SNS i SPS u tom izboru kao i konstituisanju gradskog parlamenta.

„Što se tiče našeg ulaska u vlast u gradu Beogradu Gradski odbor stranke je sinoć doneo dluku da prihvatimo poziv SNS, predsednštvo je prihvatilo i dalo saglasnost gradskom odboru da prihvatimo poziv SNS i da učestvuje u vođenju grada Beograda u narednom periodu“ rekao je Mladenovć. On je naveo da je DS S u privremenom organu dala svoj puni doprinos vođenju Beograda i poručio da će od aktuelne vlasti tražiti da se grad Beograda vodi tako da se vodi računa o Beograđanima, a ne o interesima određene vladajuće grupe.

Mladenović je na pitanja o gradonačelniku rekao da se ne mešaju u kadrovska rešenja drugih stranaka i podvukao da SNS ima apsolutnu većinu u skupštini grada i da će sigurno iz njihovih redova biti novi gradonačelnik, a da će DS S podržati taj predlog.

13.49 - Konsultacije o izboru gradonačelnika Beograda i ostalih članova gradske uprave biće održane tokom dana, a sutra će i zvanično biti poznato ko će biti kandidat za prvog čoveka prestonice, izjavio je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić.

"Lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da ćemo do sutra znati ko će biti gradonačelnik. U isto vreme se formiraju i vlada i gradska vlast i zato sačekajmo još danas pa ćemo videti da li će gradonačelnik biti Siniša Mali ili Nikola Selaković", rekao je Jovičić novinarima u Skupštini grada. On je dodao da su i Mali i Selaković dobar izbor za Beograđane, da imaju mnogo iskustva i da će se boriti da sačuvaju sve što je dobro u gradu, a da ono loše eliminišu kako bi grad "konačno počeo da radi u interesu svojih građana".

13.48 - Novoizabrani predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će ekonomski oporavak grada biti najvažniji zadatak nove vlasti, a da će među prvim potezima biti donošenje budžeta jer je grad u privremenom finansiranju. Nikodijević je, nakon što je izabran za predsednika Skupštine grada, rekao novinarima da će se nova vlast boriti da Beograđani žive kvalitetnije i bolje, za nove investicije i povećanje prihoda, kao i da predstoji reforma mnogih javnih preduzeća koja su u teškom stanju.

"Pred odbornicima Skupštine grada je puno posla i verujem da ćemo imati korektan mandat i da ćemo imati čime da se pohvalimo na kraju mandata", rekao je Nikodijević. On je naveo da će Skupština grada u narednih nekoliko meseci raditi ubrzanim tempom, jer je puno odluka pred odbornicima.Obraćajući se odbornicima, nakon izbora, Nikodijević je rekao da je velika čast biti na čelu skupštine, ali i odgovornost i obaveza.On je naveo da je opozicija u raspravi bila u pravu o mnogo čemu, dodajući da je gradski parlament već dugo simbol demokratije zbog načina održavanja sednica.

"Svi zajedno treba da doprinesemo da ovaj dom zadrži ugled koji je imao i verujem daćemo se, bez obziora što nam se razlikuju metode i ideologija, svi boriti da građani žive bolje", rekao je Nikodijević.On je ponovio da će cilj vlasti biti zapošljavanje, očuvanje i poboljšanje komunalnog sistema i stavanje uslova da građani žive bolje.

13.37- Novoizabrani predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da će tokom dana biti vođene konsultacije o kandidatu za gradonačelnika srpske prestonice, kao i o datumu održavanja sednice na kojoj će gradonačelnik biti izabran. Nikodijević je novinarima, nakon što je izabran za predsednika Skupštine grada, rekao da predlog kandidata za gradonačelnika zavisi od Srpske napredne stranke koja je osvojila najviše glasova na izborima i da će, kada bude dobio potvrdu od naprednjaka da žele da istaknu kandidata, zakazati sednicu na kojoj će biti izabran.

"Hajde prvo da završimo posao oko konstituisanja gradskog parlamenta, pa da sednemo da razgovaramo o tome. Dan-dva neće nikome škoditi", rekao je Nikodijević novinarima. Upitan da li će sednica na kojoj će biti izabran gradonačelnik biti sutra, Nikodijević je rekao da će to videti tokom dana, jer će se posle završetka konstituisanja Skupštine razgovarati i o tome.

13.13 - Socijalista Nikola Nikodijević izabran je danas za predsednika Skupštine Beograda, a za njegov izbor je glasalo 84 odbornika. U glasanju za predsednika Skupštine Grada učestvovalo je 102 od 110 odbornika. Po izboru na mesto predsednika Skupštine Grada Nikodijević je preuzeo predsedavanje konstitutivnom sednicom.On je izabran tajnim glasanjem iz reda odbornika na period od četiri godine.

12.59 - Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar Jovičić izjavio je da vlast Demokratske strane u Beogradu nije bila transparetna i da je glavni grad u tom periodu oštećen za desetine miliona evra, dok šef odbornika demokrata Balša Božović tvrdi da su demokrate postavile visoke standarde u radu i da su bili odlični u svom poslu.

Jovičić je, u raspravi o kandidatu za predsednika Skupštine grada, ocenio da su demokrate više radile u svoju, nego u korist građana i negirao da se vodi hajka protiv DS, već da će novo pravilo biti da svako ko ne radi pošteno morati da snosi sankcije. On je, reagujući na kritike demokrata, rekao da SNS ne beži od odgovornosti, već da otvara vrata svima koji nude dobre projekte i rešenja za glavni grad.

“To je zato što mi ne mislimo da smo najpametnii i najlepši, kao što su to radile demokrate”, rekao je Jovičić.On je naveo da je lider DS i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je, kako je naveo, najodgovorniji za lošu finansijsku situaciju u Beogradu, trebalo da udostoji odbornike i prisustvuje sednici gradske skupštine.

12.01 - Aleksandar Antić, koji je u Skupštini grada obrazlagao predlog za predsednika gradske skupštine, je rekao da će njegov stranački kolega iz SPS gradski parlament voditi efikasno na najbolji i najodgovorniji način dodajući da Nikodijević iako mlad ima puno iskustva u radu gradsku uprave. On je dodao da Nikodijević iza sebe ima dva mandata u Skupštini grada, da je bio predsednik odborničke grupe, član gradskog veća, kao i da je od prošle godine bio član Privremenog organa.

"Nikodijević je za to vreme pokazao izuzetan kvalitet, pokazao da ne stavlja u prvi plan svoju ambiciju, već da je uvek spreman da uči, svakog dana saznaje o Beogradu, problemima grada i njihovom rešavanju i u tome bio više nego uspešan", rekao je Antić. On je poručio odbornicima da će, ako ukažu poverenje Nikodijeviću, dobiti predsednika koji će taj posao obavljati na odgovoran i demokratski način, efikasno, ali uvek uvažavajući opoziciju, znajući da je svaka vlast dobra onoliko koliko uvažava opoziciju.

"Beograd je uvek bio poznat po tome kako sarađuju vlast i opozicija, a ova Skupština grada je oduvek bila mesto sa koga se širila demokratska atmosfera", rekao je Antić. On je na kraju izlaganja podsetio da je njega Nikodijević već dva puta predlagao za predsednika skupštine i da veruje da će i on njemu biti srećne ruke.

12.00 - Završena pauza. Konstitutivna sednica Skupštine Beograda nastavljena je posle pauze, a nakon što je verifikacioni odbor jednoglasno potvrdio mandate odbornicima, za predsednika gradske skupštine predložen je Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije. Nikodijević (1981), diplomirani pravnik, bio je član Gradskog veća do novembra 2013. godine a od 18. novembra 2013. godine je član Privremenog organa Beograda. Član Privremenog organa Beograda Goran Vesić prijavio je odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), koja ima 63 mandata, liste SPS-Jedinstvena Srbija sa deset odbornika i Demokratske stranke Srbije koja je na izborima 16. marta dobila devet odborničkih mesta. Očekuje se da će ostale odborničke grupe biti prijavljene do kraja sednice. Predsedavajući je ponovo proglasio pauzu u trajanju od 30 minuta kako bi se pripremio predlog za predsednika Skupštine Beograda

11.45 - Pauza u radu.

11.41 - Nikola Nikodijević iz SPS kandidat je za predsednika Skupštine grada Beograda, a njega je na to mesto predložilo 76 odbornika.

Odbornici koji su podržali kandidaturu Nikodijevića nalazili su se na listama koje su predvodili naprednjaci, socijalisti i DSS, koji će i činiti skupštinsku većinu. Predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić obrazložiće predlog da Nikodijević bude izabran uza predsednika Skupštine grada.

Predsednik Skupštine grada bira se iz redova odbornika na predlog najmanje trećine odbornika na vreme od četiiri godine, tajnim glasanje, većinom glasova od ukupnog broja odbornika. Njegov zamenik biće Andrea Radulović sa liste Srpske napredne stranke. Nikodijević je trenutno član Privremenog organa Grada Beograda ispred SPS.

11.08 - U Skupštini Beograda za sada su zvanično formirane tri odborničke grupe - Srpske napredne stranke, SPS-JS i Demokratske stranke Srbije.11.05 -Skupština grada Beograda potvrdila je mandate odbornicima u gradskom parlamentu. 10.40 - U Skupštini grada Beograda određena je pauza od 20 minuta zbog zasedanja Verifikacionog odbora koji treba da potvrdi mandate odbornicima.

Sednici prisustvuje 105 odbornika, a među njima su potpredsednici SNS Zorana MIhajlović i Nikola Selaković, kao i Vanja Udovičić, Siniša Mali, lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić.

Zatim predsednik beogradskog odbora DS S Andrea Mladenović, predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović, vršilac dužnosti predsednika DS S Aleksandar Popović. Sednicu vodi najstariji odbornik Profir Rančić (75), a pomažu mu Nevena Milosavljević iz SNS i Anka Vukelić Grgurović. Početku sednici ne prisustvuje bivši gradonačelnik Dragan Đilas. Na konstitutivnoj sednici bira se i Verifikaciona i Administrativno-mandatna komisija.

Skupština grada Beograda se, prema Statutu smatra konstituisana izborom predsednika gradskog parlamenta i postavljanje sekretara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track