SKUPŠTINA IZGLASALA: Ogromna većina za Rezoluciju!

Skupština usvojila dokument o Kosovu i Metohiji

SKUPŠTINA IZGLASALA: Ogromna većina za Rezoluciju!

Politika -
Za glasalo 175 poslanika, protiv samo DSS, LDP, LSV i Riza Halimi. Podrška i DS nakon što je Vlada skinula oznaku tajnosti s platforme

BEOGRAD - Složno.Rezoluciju o Kosovu podržalo je više od dve trećine poslanika! Skupština Srbije nešto pre jedan noćas, posle burne celodnevne rasprave, usvojila je Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore s privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, kako joj je zvanično ime, sa 175 glasova za, 19 protiv, dok dva prisutna poslanika nisu glasala. Dokument su podržale sve stranke osim DSS, LDP, LSV i samostalnog poslanika Rize Halimija.Demokrate su podržale rezoluciju nakon što je Vlada na sinoćnoj sednici u Domu Narodne skupštine s platforme skinula oznaku tajnosti.- Čestitam Vladi što je time pokazala da čini jasan otklon od štetnih politika - rekao je šef poslanika DS Borislav Stefanović i dodao da DS podržava rezoluciju pošto u platformi nema „štetnih delova o prekidu dijaloga s Prištinom“.Politička platforma za razgovore s Prištinom predviđa da svako rešenje mora da bude u skladu s Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. U njoj je navedeno da Srbija u dobroj veri teži nastavku dijaloga, ubeđena da je trajno i održivo rešenje za KiM moguće postići iskrenim dijalogom dve strane. Na sedam strana navedeno je pet elemenata na kojima će rezolucija biti zasnovana, a osnovna premisa je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Palma: Stefanoviću, bio si mali kad te je Vučić uzeoPosle premijera govorio je lider JS Dragan Marković Palma, zapravo pokušao je da govori, ali ga je predsednik Skupštine opomenuo, na šta mu je Marković rekao:- Evo, vas ću da obavestim, pošto ste bili mali, a kad ste bili mali, niste čitali. Onda vas je Vučić našao, pa rekao: „E, ovaj mali dobro priča“, pa vas postavio na mesto predsednika Skupštine - rekao je Palma.To je izazvalo kraću polemiku o tome „ko je bio mali, a ko je sad mali“.- Nemam ništa protiv da govorite o meni, ali ne želim da narušavate ugled Skupštine. Zato vas opominjem da povedete računa o tome šta govorite. Ko je sad mali, a ko veliki, nije bitno - rekao je Stefanović.Na to mu je Palma odgovorio:- Mislio sam mali po godinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track