Skupština izglasala rezoluciju o Kosovu

Skupština izglasala rezoluciju o Kosovu

Politika -
Dokument su podržale sve stranke osim DSS, LDP, LSV i samostalnog poslanika Rize Halimija.

BEOGRAD - Narodna Skupština Republike Srbije izglasala je u nedelju posle ponoći predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji.

Skupština Srbije, posle burne celodnevne rasprave, usvojila je Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore s privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, kako joj je zvanično ime, sa 175 glasova za, 19 protiv, dok dva prisutna poslanika nisu glasala.

Dokument su podržale sve stranke osim DSS, LDP, LSV i samostalnog poslanika Rize Halimija.

Rasprava je trajala više od 14 sati.

Prvobitni tekst rezolucije izmenjen je sa tri amandmana koje je predložio Odbor za Kosovo i Metohiju, a koji su usaglašeni na zajedničkom sastanku predsednika i premijera sa šefovima poslaničkih grupa.

Poslanici nisu usvojili ukupno 15 amandmana demokrata i poslanika DS S, dok je jedan amandman DS povukla.

Vlada Srbije je, na jednoj od dve sednice koje je održala u zgradi parlamenta, skinula i oznaku tajnosti sa Platforme za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, čime je obezbeđena i podrška demokrata.

Politička platforma za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

U dijalogu sa Prištinom polazi se od toga da svako rešenje bilo opšteg ili posebnog pitanja o privremenom, prelaznom ili konačnom statusu pokrajine, položaju Srba ili zaštiti verskog ili kulturnog nasleđa mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, navedeno je u tekstu Platforme.

Nikolić: Sa više optimizma gledam na pregovore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da sa više optimizma očekuje sledeću rundu pregovora Beograda i Prištine, jer će pregovarači morati Skupštini da podnesu izveštaj.

"Sa vise optimiznma očekujem sledeće pregovore, jer će svi koji budu pregovarali imati Rezoluciju u rukama i moraće Skupštini da podnesu izveštaj", rekao je Nikolić u parlametu posle usvajanja Rezolucije o Kosovu.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što su vlast i opozicija "kao nekad pokazali zajednički jezik", ali je rekao i da žali što nije postgnut opšti konsenzus. "Dobro je što Srbija zna da iza Rezolucije stoji ozbiljna platforma, koja ograničava Rezoluciju", naveo je predsednik Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track